Порушення функції зовнішнього дихання у хворих на артеріальну гіпертензію з ожирінням - Ситник, К. О.; Смирнова, В. І. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Обстежено 103 хворих на артеріальну гіпертензію. Середній вік хворих складав 55,3±8,7 років. Усім пацієнтам проведено спірометрію. При аналізі даних спірометричного дослідження вентиляційні порушення діагностовано у 32,4% хворих на артеріальну гіпертензію з підвищеною масою тіла, а саме 27,2% пацієнтів мали вентиляційні порушення обструктивного (ОФВ1 67,7±7,2%), 45,6% – рестриктивного (ЖЕЛ 66,22±2,64%) та 26,2% – змішаного типу. Слід зазначити, що найчастіше порушення респіраторної функції легенів спостерігали у хворих на артеріальну гіпертензію з ожирінням. Обследованы 103 больных артериальной гипертензией. Средний возраст пациентов составил 55,3±8,7 лет. Всем пациентам проведена спирометрия. При анализе данных спирометрического исследования вентиляционные нарушения диагностированы у 32,4% больных артериальной гипертензией с повышенной массой тела, в частности, у 27,2% пациентов выявлялись изменения по обструктивному (ОФВ1 67,7±7,2%), 45,6% – рестриктивному (ЖЕЛ 66,22±2,64%) и у 26,2% – смешанному типу. Чаще всего нарушения респираторной функции легких наблюдались у больных артериальной гипертензией с ожирением. 103 arterial hypertension patients with excessive body weight have been surveyed. The average age is 55,3±8,7 years. All of the patients have undergone spirometry. The spirometry data analysis has detected ventilatory abnormalities in 32,4% arterial hypertension patients with excessive body weight, in particular 27,2% of the patients have obstructive type (FEV1 67,7±7,2%), 45,6% of the patients have restrictive type (VC 66,22± 2,64%) and 26,2% have the mixed type of ventilatory abnormalities. Most often abnormalities in external respiratory function have been presented in arterial hypertension patients suffering from obesity.
Keywords: артеріальна гіпертензія; ожиріння; функція зовнішнього дихання; вентиляційні порушення; артериальная гипертензия; ожирение; функция внешнего дыхания; вентиляционные нарушения; arterial hypertension; obesity; external respiratory function; ventilatory abnormalities