Особливості хірургічного лікування абсцесів печінки з використанням малоінвазивних технологій - Ярешко, Володимир Григорович; Новак, В. В.; Ярешко, Н. А.; Живиця, С. Г.; Yareshko, V. H.; Novak, V. V.; Yareshko, N. A.; Zhyvytsia, S. G. (My University, 2020)
Мета дослідження. Обґрунтувати покази та вивчити ефективність лікування абсцесів печінки за допомогою інтервенційної сонографії (ІС) та лапароскопії на основі переваг і недоліків кожної з них залежно від локалізації та стадії формування гнійного осередку. Матеріали та методи. У роботі проаналізовані результати лікування малоінвазивними хірургічними методами 70 хворих із піогенними абсцесами печінки (АП). Вибір способу операції визначався розробленою в клініці класифікацією стадійності формування абсцесів на основі ультразвукової семіотики і вибирався між лапароскопічною методикою та інтервенційною сонографією (пункційна чи пункційнодренажна). Слід відзначити роль ультразвукового дослідження (УЗД), за допомогою якого визначається не тільки локалізація і стадія формування абсцесу, але і контроль ефективності лапароскопічної операції(ЛО) та перебіг післяопераційного періоду. Це значно звужує покази до виконання комп’ютерної томографії (КТ) у процесі діагностики і лікування АП як затратної та опромінюваної методики. Результати досліджень. Найбільш частою локалізацією абсцесів були відділи печінки SII - 7 (11,3 %); SVI - 14 (22,4%); SVII - 17 (27,4%). Лише пункція абсцесу під контролем УЗД виконана у 5 (7,7%) хворих, пункція з зовнішнім дренуванням у 41 (63,0%) хворого, лапароскопічне дренування у 17 (26,1%) хворих. Двом (2,9%) хворим, через складності диференційної діагности були виконані лапаротомії. П’яти (7,1%) хворим при діагностованих абсцесах ефективною була консервативна терапія. Сепсис діагностований у 10(16,1%) хворих. Летальних наслідків при лікуванні АП не було. Середні терміни лікування були кращі при ЛО (12,47±0,8 днів) проти ІС (22,65±2,0 днів). Objectives. To elaborate the indications and study the effectiveness of liver abscesses treatment with interventional sonography (IS) and laparoscopy, based on the advantages and disadvantages of each of them depending on the location and stage of formation of the purulent focus. Materials and methods. The results of treatment of minimally invasive surgical methods of 70 patients with pyogenic liver abscesses (AP) are analyzed. The choice of the method of operation was determined by the classification developed in the clinic of the stages of abscess formation on the basis of ultrasonic semiotics. The choice of the method of operation was chosen between laparoscopic technique and interventional sonography (puncture or puncture-drainage). It should be noted the role of ultrasound (US), which determines not only the location and stage of abscess formation, but also the control of the effectiveness of laparoscopic surgery and the course of the postoperative period. This significantly narrows the indications for computed tomography (CT) in the diagnosis and treatment of AP as a costly and irradiated technique. Results of study. The most frequent localizations of abscesses were posterior liver SII - 7 (11.3%), SVI - 14 (22.4%), SVII - 17 (27.4%). Only puncture of the abscess under ultrasound control was performed in 5 (7.7%) patients, puncture with external drainage in 41 (63.0%) patients, laparoscopic drainage in 17 (26.1%) patients. Two (2.9%) patients underwent laparotomies due to the difficulties of differential diagnosis. Conservative therapy was effective in five (7.1%) patients diagnosed with abscesses. Sepsis was diagnosed in 16.1% (10) patients. There were no fatalities in the treatment of AP. The average duration of treatment was better in LO (12-15 days) against IP (22-25 days).
Features of surgical treatment of liver abscesses using minimally invasive technologies
Keywords: абсцес печінки; ультразвукова семіотика; інтервенційна сонографія; лапароскопічні операції; класифікація абсцесів; liver abscess; ultrasound semiotics; interventional sonography; laparoscopic surgery; abscess classification