Пути оптимизации гемодинамики в фетоплацентарном бассейне как фактор влияния на перинатальный результат - Луценко, Н. С.; Гайдай, Н. В.; Шапран, Н. Ф.; Гайдай, Наталія Вікторівна; Луценко, Ніна Степанівна (Запорізький державний медичний університет, 2010)
Варикозна хвороба є найбільш поширеним хронічним захворюванням в Україні. Дисфункція ендотелію матково-плацентарного басейну є універсальною реакцією плаценти на несприятливий вплив (гіпоксію), що зумовлює високий відсоток акушерських ускладнень. Санаторно- курортне лікування – шлях оптимізації гемодинаміки фетоплацентарного комплексу в інтересах антенатальної охорони плоду. Варикозная болезнь является наиболее распространенным хроническим заболеванием в Украине. Дисфункция эндотелия маточно- плацентарного бассейна – универсальная реакция плаценты на неблагоприятное воздействие (гипоксию), что обуславливает высокий процент акушерских осложнений. Санаторно-курортное оздоровление – путь оптимизации гемодинамики в фетоплацентарном комплексе в интересах антенатальной охраны плода. Varicosity is the most widespread chronic disease in Ukraine. Disfunction of endothelium of fetoplacental pool is an universal reaction of placenta on unfavorable infl uence (hypoxia), that conditions high percent of obstetric complications. The sanatorium treatment is a way of optimization of hemodynamics in fetoplacental complex for antenatal protection of fetus.
Keywords: вагітність; варикозна хвороба; дисфункція ендотелію; санаторно-курортне лікування; беременность; варикозная болезнь; дисфункция эндотелия; санаторно-курортное лечение; pregnancy; varicosity; dysfunction of endothelium; sanatorium treatment