Особенности депонирования разновалентного железа (Fe2+ и Fe3+) в печени при алкогольном и неалкогольном стеатогепатите - Туманский, В. А.; Фень, С. В.; Туманський, Валерій Олексійович; Фень, Сергій Вікторович; Tumanskiy, V. A.; Fen’, S. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Описаны морфологические особенности депонирования разновалентных соединений железа (Fe2+, Fe3+) в ацинусах печени в трепанобиоптатах и секционном материале 35 больных, страдавших алкогольным стеатогепатитом (АСГ) разной (S1, S2, S3) степени, и в трепанобиоптатах печени 15 больных, страдавших умеренным S2 неалкогольным стеатогепатитом (НАСГ). Гистохимическими методами изучены особенности накопления двухвалентного (Fe2+) и трёхвалентного (Fe3+) железа в ацинарных зонах печени. Установлено, что при АСГ депонирование Fe3+ в макрофагах и гепатоцитах печени преобладает над накоплением Fe2+, а внеклеточная локализация Fe3+ определяется преимущественно в зонах стеатонекроза печени. Интенсивность депонирования в печени Fe3+ и Fe2+ возрастает от G2 до G4 степени по мере увеличения тяжести АСГ от S1 до S3. У больных НАСГ умеренной степени в макрофагах и гепатоцитах печени определяется накопление Fe3+ и Fe2+ лёгкой G2 степени. Предполагается, что депонирование в клетках и внеклеточном матриксе печени Fe3+ и Fe2+ наиболее вероятно способствует прогрессированию АСГ. Описані морфологічні особливості депонування різновалентних сполук заліза (Fe2+, Fe3+) в ацинусах печінки у трепанобіоптатах і секційному матеріалі 35 хворих на алкогольний стеатогепатит (АСГ) різного (S1, S2, S3) ступеня та в трепанобіоптатах печінки 15 хворих, які страждали на помірний S2 неалкогольний стеатогепатит (НАСГ). Гістохімічними методами вивчені особливості накопичення двовалентного (Fe2+) та тривалентного (Fe3+) заліза в ацинарних зонах печінки. Встановили, що при АСГ депонування Fe3+ у макрофагах і гепатоцитах печінки превалює над накопиченням Fe2+, а позаклітинна локалізація Fe3+ виявляється переважно в зонах стеатонекроза печінки. Інтенсивність депонування в печінці Fe3+ и Fe2+ зростає від G2 до G4 ступеня зі збільшенням від S1 до S3 тяжкості АСГ. У хворих на НАСГ помірного ступеня в макрофагах і гепатоцитах печінки виявляється накопичення Fe3+ и Fe2+ легкого G2 ступеня. Припускається, що депонування в клітинах і позаклітинному матриксі печінки Fe3+ та Fe2+ найбільш імовірно сприяє прогресуванню АСГ. Aim. The article describes morphological characteristics of the heterovalent iron compounds (ferric (Fe3 +) iron, ferrous (Fe2 +) iron) deposition in the acini of the liver. Methods and results. Using histochemical methods, features of accumulation of ferrous (Fe2 +) and ferric (Fe3 +) iron in hepatic acinar zone were studied in the trephine biopsy and autopsy liver material of 35 patients suffering from alcoholic steatohepatitis (ASH) of different (S1, S2, S3) degree, and trephine liver biopsy of 15 patients suffering from moderate S2 non-alcoholic steatohepatitis (NASH). It was found that in the ASH Fe3 + deposition in liver macrophages and hepatocytes predominates over Fe2 +accumulation, and Fe3 + extracellular localization is defi ned primarily in the areas of liver steatonecrosis. The intensity of Fe3 + and Fe2 + deposition in the liver increases from G2 to G4 degree with increasing of severity of ASH from S1 to S3. In patients with NASH of moderate degree, accumulation of Fe3 + and Fe2 + is determined in liver macrophages and hepatocytes in mild G2 degree. Conclusions. It is assumed that the deposition of Fe3 + and Fe2 + in liver cells and extracellular matrix most likely contributes to the ASH development.
Особливості депонування різновалентного заліза (Fe2 + та Fe3 +) у печінці при алкогольному та неалкогольному стеатогепатиті
Deposition features of heterovalent iron (Fe2 + and Fe3 +) in the liver in alcoholic and nonalcoholic steatohepatitis
Keywords: жировая дистрофия печени; алкогольный стеатогепатит; неалкогольный стеатогепатит; двухвалентное (Fe2+) железо; трёхвалентное (Fe3+) железо; гепатоциты; макрофаги Купфера; жирова дистрофія печінки; алкогольний стеатогепатит; неалкогольний стеатогепатит; двовалентне (Fe2+) залізо; тривалентне (Fe3+) залізо; гепатоцити; макрофаги Купфера; Fatty Liver; Alcoholic Steatohepatitis; Nonalcoholic Steatohepatitis; Ferrous (Fe2+) Iron; Ferric (Fe3+) Iron; Hepatocytes; Macrophages Kupffer