Дослідження антиоксидантної дії іліденгідразидів ксантиніл-7-ацетатних кислот - Сінченко, Дар'я Миколаївна (Харків : НФаУ, 2019)
Згідно з даними ВООЗ, понад 90% всіх смертей в нашій країні (близько 600 тис на рік) спричинені хронічними неінфекційними захворюваннями. Вони також є головними причинами інвалідності серед людей старшої вікової групи. Одним з найчастіших хронічних неінфекційних захворювань є інсульт, який загрожує кожному п’ятому українцю [2]. Важливим фактором успішності лікування інсульту є його раннє діагностування та правильно обрана стратегія терапії. Нажаль, статистика смертності свідчить про те, що ефективність застосовуваної такти- ки лікування та/або існуючі препарати є не ефективними та не відповідають протоколам [3]. Тому, важливим завданням сучасної фармацевтичної хімії є цілеспрямований пошук сполук із певними фармакологічними властивостями. Для цього застосовують різноманітні підходи, одним з яких є дослідження взаємозв’язку «структура – активність». Такий пошук повинен, насамперед, враховувати дані біохімічної фармакології, що вказують на причинно-наслідкові зв’язки між виникненням патохімічних процесів і порушенням функціонування клітинної мембрани.