Изучение факторов, влияющих на распространенность острого одонтогенного остеомиелита среди промышленного города Запорожья - Баранник, Н. Г.; Варжапетян, С. Д.; Куропата, И. В.; Бердюк, И. В.; Манухина, О. Н.; Бараннік, Неоніла Гаврилівна; Варжапетян, С. Д.; Куропата, І. В.; Бердюк, І. В.; Манухіна, Олеся Миколаївна; Barannik, N. G.; Varzhapetyan, S. D.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
На степень выраженности стоматологических заболеваний влияют различные факторы, среди которых немаловажное значение имеют неблагоприятные показатели окружающей среды, в том числе определяемые условиями промышленных предприятий. С целью установления основных факторов, определяющих уровень распространенности острого одонтогенного остеомиелита в условиях промышленного города, проведен ретроспективный анализ историй болезней пациентов, проходящих стационарное лечение по поводу данного заболевания. Установлено, что при постоянном мониторинге состояния стоматологического здоровья населения промышленного города основной причиной развития острого одонтогенного остеомиелита челюстей является поздняя обращаемость больных за стоматологической помощью. На фоне уменьшения числа трудоустроенных пациентов отмечается увеличение общего количества больных острым одонтогенным остеомиелитом, что свидетельствует о влиянии лечебно-профилактических мероприятий и плановых осмотров на производстве на распространенность болезни. На ступінь вираженості стоматологічних захворювань впливають різні фактори, серед них важливе значення мають несприятливі показники довкілля, зокрема ті, що визначаються умовами промислових підприємств. З метою встановлення основних факторів, що визначають рівень поширеності гострого одонтогенного остеомієліту в умовах промислового міста, здійснено ретроспективний аналіз історій хвороб пацієнтів, які перебувають на стаціонарному лікуванні з приводу цього захворювання. Встановили, що при постійному моніторингу стану стоматологічного здоров’я населення промислового міста основною причиною розвитку гострого одонтогенного остеомієліту щелеп є пізнє звернення хворих по стоматологічну допомогу. На тлі зменшення кількості працевлаштованих пацієнтів відзначено збільшення хворих на гострий одонтогенний остеомієліт, що свідчить про вплив лікувально-профілактичних заходів і планових оглядів на виробництві на поширеність хвороби. Ключов слова: гострий одонтогенний остеомієліт щелеп, лікувально-профілактична стоматологія, поширеність остеомієліту, промислове місто. Aim. The article presents the results of retrospective analysis of patients’ medical histories with acute odontogenic osteomyelitis of the maxillofacial department in Zaporozhye for 2009–2013. Methods and results. As a result it was found that the average age of hospitalized patients with the disease is 37.0±12,7 years, the number of Zaporozhye citizens was 78%, 68,9 % of them are working. Analysis has shown that the terms of appeal for dental care after ﬁ rst symptoms was 5.0±1.3 day, and in 78% of cases patients did not suffer. Conclusion. There was an inverse relationship between the number of working patients hospitalized for acute odontogenic osteomyelitis of the jaws, the total number of hospitalizations and length of hospital stay.
Вивчення факторів, що впливають на поширення гострого одонтогенного остеомієліту серед мешканців промислового міста Запоріжжя
The study of factors affecting acute odontogenic osteomyelitis prevalence among Zaporozhye citizens
Keywords: острый одонтогенный остеомиелит челюстей; лечебно-профилактическая стоматология; распространенность остеомиелита; промышленный город; гострий одонтогенний остеомієліт щелеп; лікувально-профілактична стоматологія; поширеність остеомієліту; промислове місто; Dental Focal Infection; Osteomyelitis; Jaw Diseases; Treatment; Preventive Dentistry; Longitudinal Studies; Urban Health