Електроміографічна характеристика колового м’язу рота у пацієнтів 6-9 років із дистальною оклюзією зубних рядів - Смаглюк, Л. В.; Лей Жун; Сидоренко, Анна Юліївна; Smaglyuk, L. V.; Lei Zhun; Sydorenko, A. Yu (My University, 2014)
Проведено клінічне і лабораторне (електроміографічне) обстеження 128 пацієнтів 6-9 років із дистальною оклюзією зубних рядів. Із них: із протрузією зубів фронтальної ділянки (перша підгрупа) – 87 дітей (жіночої статі -52, та чоловічої – 35), із ретрузією зубів фронтальної ділянки (друга підгрупа) – 41 пацієнт (жіночої статі – 21 та 20 осіб чоловічої статі). Визначений високий рівень функціональних порушень зубощелепної системи, який досягав 98,8 ± 1,2 % в першій підгрупі і 60,9 ± 7,6 % – у другій підгрупі пацієнтів. При наявності форми дистальної оклюзії із протрузією зубів частіше відмічаються порушення з боку зовнішнього м’язового кола за Віндерсом, а при ретрузії зубів – функції жування та СНЩС. Через три місяці лікування з використанням стандартного міотрейнера клінічні проби по визначенню функціонального стану зубо-щелепової ділянки показали достатньо позитивні зміни щодо корекції функцій м’язів зовнішнього кола рота за Віндерсом (функцій дихання, змикання губ) і лише у половини пацієнтів відбувалась ефективна корекція функції м’язів внутрішнього кола, а саме корекція функцій ковтання і мовлення. Це надає можливість зауважити в першу чергу на більш ефективному призначенні міотрейнерів саме для корекції функції змикання губ і функції дихання. 128 patients, aged from 6 to 9 years old, have been examined and received orthodontic care. Among them 87 children (52 girls and 35 boys) (Subgroup I) were with protrusion of anterior teeth and 41 patients (21 girls and 20 boys) (Subgroup II) were with retrusion of anterior teeth. Clinical study of the patients has been carried out according to static and dynamic regimens of examination, recorded in the case histories of each patient. Functions of dentoalveolar area have been studied by the estimation of facial and intraoral features, clinical functional testing to identify functions of breathing, swallowing, speaking, joining of lips, chewing. Correction of dysfunctions has been conducted by the Т4К pre-orthodontic trainer. Bioelectric muscle activity of the maxillofacial areas has been studied by the “Neuron-EMG-Micro” miniature computer electroneuromyographer and X. LogyX personal computer. To study the functions of muscles the functional tests on the “maximum volitional joining of lips” and on voluntary chewing have been used. Findings of computer analysis have been recorded in the protocols of EMG research. All electromyograms have been analyzed on qualitative and quantitative indicators.
Electromyographic Characteristics of Orbicularis Oris Muscle in Patients of 6-9 Years Old with Distal Dental Occlusion
Keywords: зубний ряд; дистальна оклюзія; коловий м’яз рота; міотрейнери; dentition; distal occlusion; orbicularis oris muscle; myotrainer