Особливості вегетативної регуляції серцевого ритму, центральної гемодинаміки і фізичної працездатності у бігунів на короткі дистанції - Михалюк, Євген Леонідович; Діденко, М. В.; Малахова, Світлана Миколаївна; Михалюк, Е. Л.; Диденко, М. В.; Малахова, С. Н. (ЗДМУ, 2014)
Результати дослідження показали наявність особливостей у бігунів на короткі дистанції з боку ЕКГ-показників, даних варіабельності серцевого ритму, центральної гемодинаміки і фізичної працездатності. Для легкоатлетів-спринтерів характерна перевага парасимпатичної ланки ВНС. З боку центральної гемодинаміки – перевага гіпокінетичного типу кровообігу у спортсменів рівня МС-МСМК і КМС, а у спортсменів кваліфікації I і II–III розряди – еукінетичного типу кровообігу. Величина PWC170/кг була найбільшою в бігунів рівня МС-МСМК, котра вірогідно знижується зі зниженням спортивної кваліфікації. Кореляційний аналіз засвідчив тенденцію, за якою перевага парасимпатичної ланки ВНС супроводжується гіпокінетичним типом кровообігу і підвищенням фізичної працездатності та індексу функціонального стану. Результаты исследования показали наличие особенностей у бегунов на короткие дистанции со стороны ЭКГ-показателей, данных вариабельности сердечного ритма, центральной гемодинамики и физической работоспособности. Для легкоатлетов-спринтеров характерно преобладание парасимпатического звена ВНС. Со стороны центральной гемодинамики – преобладание гипокинетического типа кровообращения у спортсменов уровня МС-МСМК и КМС, а у спортсменов квалификации I и II–III разряды – эукинетического типа кровообращения. Величина PWC170/кг была наибольшей у бегунов уровня МС-МСМК, которая достоверно снижается по мере снижения спортивной квалификации. Корреляционный анализ показал тенденцию, согласно которой преобладание парасимпатического звена ВНС сопровождается гипокинетическим типом кровообращения и повышением физической работоспособности и индекса функционального состояния. The study results showed the presence of singularities of the ECG parameters, heart rate variability data, central hemodynamics and physical performance in the short-distance runners. Athletes-sprinters were characterized by the prevalence of the parasympathetic ANS. Correlation analysis showed predominance of parasympathetic ANS accompanied hypokinetic TC and increase of physical performance and IFS.
Особенности вегетативной регуляции сердечного ритма, центральной гемодинамики и физической трудоспособности у бегунов на коротких дистанциях
Features of autonomic regulation of heart rate, central hemodynamics and physical performance in short-distance runners
Keywords: легкоатлети-спринтери; електрокардіографія; варіабельність серцевого ритму; центральна гемодинаміка; фізична працездатність; кореляція; легкоатлеты-спринтеры; электрокардиография; вариабельность сердечного ритма; центральная гемодинамика; физическая работоспособность; корреляция; athletes-sprinters; electrocardiography; heart rate variability; central hemodynamics; physical performance; correlation