Компонентний склад ефірної олії валеріани лікарської - Панченко, Світлана Валеріївна; Корнієвська, Валентина Григорівна; Корнієвський, Юрій Іванович; Фурса, М. С.; Панченко, С. В.; Корниевская, В. Г.; Корниевский, Ю. И.; Фурса, Н. С.; Panchenko, S. V.; Korniyevskаyа, V. G.; Korniyevsky, Y. І.; Fursa, M. S. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Методом порівняльної газової хроматографії у зразках ефірних олій Valeriana collina Wallr. і V. stolonifera Czern, зібраних в Запорізькій області, виявлено від 60 до 65 складових, а у V. grossheimii Worosch., зібраної в АР Крим та вирощеної в культурі, – відповідно 59 та 61 складова. За допомогою хромато-мас-спектроскопії в ефірних оліях ідентифіковано ряд компонентів: Valeriana collina Wallr. – 42, V. stolonifera Czern – 43 хімічних сполуки, V. grossheimii Worosch – 36, а в культурі – 35 речовин. На основании результатов сравнительной газовой хроматографии в образцах эфирных масел Valeriana collina Wallr. и V. stolonifera Czern, собранных в Запорожской области, опредилили от 60 до 65 составных компонентов, а у V.grossheimii Worosch., собраной в АР Крым и в культуре, соответсвенно 59 и 61 компонент. При помощи хромато-масс-спектроскопии в эфирных маслах идентифицирован ряд компонентов: Valeriana collina Wallr. – 42, V. stolonifera Czern – 43 химических вещества, V. grossheimii Worosch – 36, а в культуре – 35 веществ. As a result of a comparative gas chromatography in essential oils identiﬁed Valeriana collina Wallr. and V.stolonifera Czern from 60 to 65 constituent elements, while V.grossheimii Worosch. meeting in the Crimea and in the culture respectively 59 and 61 components. Using gas chromatography-mass spectroscopy established the structure of essential oils Valeriana collina Wallr. – 42, V. stolonifera Czern – 43 substances, V. grossheimii Worosch – 36, and the culture of 35 substances.
Компонентный состав эфирного масла валерианы лекарственной
Composition of essential oil valerian
Keywords: валеріана лікарська; газова хромато-мас-спектроскопія; ефірна олія; валериана лекарственная; газовая хромато-масс-спектроскопия; эфирное масло; valeriana ofﬁcinalis; gas chromato-mass spectroscopy; essential oil