Характеристика основных показателей системного и локального иммунитета детей с бронхиальной астмой - Валиева, С. Т.; Гасанов, А. И.; Киреев, И. В.; Маликова, А. А. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Мета дослідження полягала у вивченні особливостей локальних факторів імунітету у змішаній слині дітей з бронхіальною астмою. Під спостереженням перебували 103 дитини, з них 83 особи з досліджуваною патологією і 20 практично здорових дітей віком від 3 до 15 років. Порівняльний аналіз показників гуморального та клітинного імунітету в крові та слині виявив найбільш значущі позитивні зв’язки між показниками СД3 і СД8 (ρ=+0,54 і ρ=+0,59; р<0,001); рівнем IgE (ρ=+0,87; р<0,001); між показниками сироваткового і секреторного IgA (ρ=+0,31; р<0,001). У групі пацієнтів з бронхіальною астмою (46,0±21,8, р<0,01) і при поєднанні бронхіальної астми та АТ (32,6±18,6, р<0,0001) відзначено достовірне зниження рівня СД95-маркера апоптозу лімфоцитів у сироватці крові, в порівнянні з контролем (59,8±9,6). Виявлено негативну кореляційну залежність (ρ=-0,8) між концентраціями СD95-маркера апоптозу та IgE, що може свідчити про участь системи апоптозу в регуляції продукції загального IgE. Целью исследования было изучение особенностей локальных факторов иммунитета в смешанной слюне детей с бронхиальной астмой. Под наблюдением находились 103 ребенка, из них 83 – с исследуемой патологией и 20 практически здоровых детей в возрасте от 3 до 15 лет. Сравнительный анализ показателей гуморального и клеточного иммунитета в крови и слюне выявил наиболее значимые положительные связи между показателями СД3 и СД8 (ρ=+0,54 и ρ=+0,59; р<0,001); уровнем IgE (ρ=+0,87; р<0,001); между показателями сывороточного и секреторного IgA (ρ=+0,31; р<0,001). В группе пациентов с бронхиальной астмой (46,0±21,8, р<0,01) и при сочетании бронхиальной астмы и АД (32,6±18,6, р<0,0001) наблюдается достоверное снижение уровня СД95-маркера апоптоза лимфоцитов в сыворотке крови, по сравнению с контролем (59,8±9,6). Обнаружена отрицательная корреляционная зависимость (ρ=-0,8) между концентрациями СD95-маркера апоптоза и IgE, что может свидетельствовать об участии системы апоптоза в регуляции продукции общего IgE. The aim of research was to study the peculiarities of local factors of immunity in mixed saliva in children with bronchial asthma. There were 103 children under our supervision, 83 children of whom were with bronchial asthma and 20 healthy children in age from 3 to 15 years. Comparative analysis of humoral and cellular immunity in the blood and saliva revealed the most significant positive association between CD3 and CD8 (ρ=+0,54 and ρ=+0,59; p<0,001), and the level of IgE (ρ=+0,87; p <0,001); between serum and secretory IgA (ρ = +0,31; p <0,001). In the group of patients with BA ((46,0 ± 21,8), p <0,01)) and the combination of BA and BP ((32,6 ± 18,6), p <0,0001)) a significant reduction of CD 95-marker of lymphocytes apoptosis in the blood serum compared to controls (59,8 ± 9,6)was observed. In this case, a negative correlation (ρ=-0,8)has been found between concentrations of CD95 - marker of apoptosis, and IgE, which may indicate involvement of apoptosis in the regulation of production of total IgE.
Keywords: системний і локальний імунітет; бронхіальна астма; діти; апоптоз; системный и локальный иммунитет; бронхиальная астма; дети; апоптоз; systemic and local immunity; asthma; children; apoptosis