Наш досвід передопераційного лікування антрациклінами хворих на місцевопоширений рак молочної залози люмінального типу В - Чернявський, Дмитро Євгенійович; Колеснік, Олексій Петрович; Cherniavskyi, D. Ye.; Kolesnik, O. P. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – визначити ефективність передопераційного лікування місцевопоширеного раку молочної залози люмінального типу В у пацієнток за схемою хімієтерапії доксорубіцин + циклофосфамід. Матеріали та методи. Обстежили 30 пацієнтів із місцевопоширеним раком молочної залози, які отримували поліхімієтерапію за схемою доксорубіцин 60 мг/м2 + циклофосфамід (Ендоксан) 600 мг/м2 у медичному центрі ТОВ «ОНКОЛАЙФ» у 2019–2020 рр. Результат хімієтерапевтичного лікування визначали за допомогою КТ та системи оцінювання відповіді пухлини на лікування RECIST1.1. Після передопераційної хімієтерапії хворим призначали хірургічне втручання. Результат патоморфологічної відповіді пухлини на лікування оцінювали за допомогою системи Miller–Payne. Результати. Клінічно до оперативного втручання повну відповідь на хімієтерапевтичне лікування зафіксували у 9 (30,0 %) пацієнток, повну патоморфологічну відповідь пухлини на лікування досягли 7 (21,0 %) хворих із 30. Клінічно стабілізація захворювання визначена у 4 (13,4 %) жінок, патоморфологічно – у 9 (32,4 %). Висновки. Метод вибору схеми хімієтерапевтичного лікування на основі відомостей про фактори хімієрезистентності потенційно може покращити ефективність передопераційної терапії та наступну виживаність, потребує детальнішого вивчення. Aim. To determine the effectiveness of preoperative treatment of luminal-type B locally advanced breast cancer in patients with the use of Doxorubicin + Cyclophosphamide chemotherapy regimen. Materials and methods. Thirty patients with luminal-type B locally advanced breast cancer who underwent chemotherapy with Doxorubicin 60 mg/m2 + Cyclophosphamide 600 mg/m2 regimen were examined at the medical center LLC “ONCOLIFE” from 2019 to 2020. Results of chemotherapy were assessed by CT scan examination and RECIST1.1 system with further surgical treatment of breast cancer. The results of pathomorphological response to treatment of tumor were assessed by the Miller–Payne system. Results. Before the surgery, clinical complete response to chemotherapy was achieved in 9 (30.0 %) patients, and complete pathomorphological response to the treatment of tumor was achieved in 7 (21.0 %) patients out of 30. Clinically, the minimal response to treatment (stabilization of the disease) was revealed in 4 (13.4 %) patients, minimal pathomorphological response – in 9 (32.4 %) patients. Conclusions. The method of selecting a chemotherapeutic regimen based on chemoresistance factor data could potentially improve the effectiveness of preoperative therapy and survival in the future that requires more detailed study.
The experience of preoperative treatment with anthracyclines in patients with luminal-type B locally advanced breast cancer
Чернявський Д. Є. - ORCID ID: 0000-0002-2033-7466; Колеснік О. П. - ORCID ID: 0000-0001-7084-6720.
Keywords: рак молочної залози; люмінальний В; хімієтерапія; доксорубіцин; циклофосфамід; breast cancer; luminal В; doxorubicin; cyclophosphamide; chemotherapy