Значення онкомаркерів у діагностиці та лікуванні недрібноклітинного раку легені. (Огляд літератури) - Каджоян, Артем Валерійович; Каджоян, А. В.; Kajoian, А. V. (Харківський національний медичний університет, 2013)
В даний час із близько 200 сполук, які використовують в якості пухлинно-асоційованих маркерів при різних локалізаціях раку, жодна не відповідає повною мірою критеріям «ідеального» онкомаркера. Раково-ембріональний антиген (РЕА) і фрагмент цитокератину 19 (Cyfra 21-1) рекомендовані до застосування Європейською групою з онкомаркерів і є найбільш чутливими та специфічними при недрібноклітинному раку легені (НДКРЛ). РЕА і Cyfra 21-1 в сироватці крові при НДКРЛ можуть застосовуватися з метою скринінгу, ранньої та диференційної діагностики, моніторингу перебігу захворювання та ефективності проведеного лікування, у тому числі для своєчасної корекції лікувальної тактики. Також їх використання можливе для тривалого спостереження за хворими з метою раннього до клінічного виявлення рецидиву, генералізації захворювання та отримання прогностичної інформації. Через відсутність чітких стандартів застосування онкомаркерів сироватки крові у хворих з НДКРЛ необхідно подальше дослідження обґрунтованості призначення пухлинно-асоційованих маркерів. В настоящее время ни одно из известных около 200 соединений, которые используют в качестве опухолево-ассоциированных маркёров при различных локализациях рака, не отвечает в полной мере критериям «идеального» онкомаркера. Раково-эмбриональный антиген (РЭА) и фрагмент цитокератина 19 (Cyfra 21-1) рекомендованы к применению Европейской группой по онкомаркерам и являются наиболее чувствительными и специфичными при немелкоклеточном раке лёгкого (НМКРЛ). РЭА и Cyfra 21-1 в сыворотке крови при НМКРЛ определяются с целью скрининга, ранней и дифференциальной диагностики, мониторинга течения заболевания и эффективности проводимого лечения, в том числе для своевременной коррекции лечебной тактики. Также их применение возможно для длительного наблюдения за больными с целью раннего доклинического выявления рецидива, генерализации заболевания и получения прогностической информации. Ввиду отсутствия чётких стандартов применения онкомаркеров сыворотки крови у больных с НМКРЛ необходимо дальнейшее исследование обоснованности назначения опухолево-ассоциированных маркёров. Currently there are about 200 compounds, which are used as tumor-associated markers in various cancer localizations. However none of them meets the criteria of «ideal» tumor marker. Carcinoembryonic antigen (CEA) and cytokeratin 19 fragment (Cyfra 21 -1) are recommended for use by the European Group on oncomarkers and are the most sensitive and specific in case of non- small cell lung cancer. Defenition of blood serum CEA and Cyfra 21-1 in non-small cell lung cancer (NSCLC) can be applied for creening, early and differential diagnosis, monitoring of the disease course and treatment effectiveness (including for timely correction o f treatment strategy). The use o f CEA and Cyfra 21-1 is also possible for long-term patients’ monitoring with the aim o f early preclinical detection o f recurrence, generalization of the disease and receiving prognostic information. Due to lack o f clear standards for serum tumor markers’ application in patients with NSCLC, further study of tumor-associated markers prescribing validity.
Значение онкомаркеров в диагностике и лечении немелкоклеточного рака лёгкого. (Обзор литературы)
Tumor markers’ significance indiagnostics and treatment of non-small cell lung cancer
Keywords: недрібноклітинний рак легені; онкомаркери; діагностика; лікування; прогноз; немелкоклеточный рак лёгкого; онкомаркеры; диагностика; лечение; non-small cell lung cancer; tumor markers; diagnostics; treatment; prognosis