Роль білка S100В як маркера ранньої діагностики хронічної ішемії мозку - Демченко, Аліна Вікторівна; Абрамов, Андрій Володимирович; Боброва, В. І.; Demchenko, A. V.; Abramov, А. V.; Bobrova, V. І. (My University, 2015)
Мета роботи — вивчити рівень білка S100В у хворих на хронічну ішемію мозку в залежності від стадії дисциркуляторної енцефалопатії (ДЕ), вираженості когнітивних розладів та структурних змін головного мозку. Обстежено 120 пацієнтів з хронічною ішемією мозку та 20 здорових осіб без ознак цереброваскулярного захворювання, з використанням клініко-нейропсихологічних, лабораторних, інструментальних та статистичних методів дослідження. У сироватці крові обстежених осіб визначали рівень білка методом імуноферментного аналізу. Встановлено підвищення рівня білка S100В у хворих на ДЕ різних стадій. У міру прогресування стадії ДЕ відмічалось достовірне (p < 0,0001) підвищення вмісту білка S100В у сироватці крові. Встановлено негативний кореляційний зв’язок між рівнем білка S100В та когнітивним дефіцитом, визначеним за нейропсихологічними шкалами і амплітудою когнітивного викликаного потенціалу Р300. Визначення вмісту білка S100В дозволяє забезпечити своєчасну лабораторну діагностику ураження головного мозку у хворих з когнітивними розладами на ранніх стадіях ДЕ. Відмічається достовірне (p < 0,01) підвищення рівня білка S100В у хворих з вогнищами лейкоареозу та у пацієнтів з поєднаним вогнищевим ураженням білої речовини мозку і розширенням субарахноїдальних просторів та/або шлуночкової системи головного мозку, порівняно з пацієнтами без структурних змін головного мозку. The purpose of the given work is to study the level of protein S100В among patients with chronic cerebral ischemia depending on the stage of dyscirculatory encephalopathy (DE), intensity of cognitive impairment and structural changes of brain. 120 patients with chronic cerebral ischemia and 20 healthy patients without signs of cerebrovascular disease have been examined using clinical and neuropsychological, laboratory, instrumental and statistical methods of investigation. In serum of investigated the level of S100В protein has been detected using immunoenzyme method. The increase of protein S100В level was obtained among patients with DE on diff erent stages. By means of progressing DE stage the signifi cant (p < 0,0001) increase of protein S100В contents in a serum has been obtained. The negative correlated connection between the level of S100В protein and of cognitive defi cit has been obtained and determined due to the neuropsychological scales and amplitude cognitive of evoked potential Р300. The determination of protein S100В contents allow to provide temporary laboratory diagnostics of brain lesion among patients with cognitive diseases on the early stages of DE. Signifi cant increase (p < 0,01) of protein S100В level is obtained among patients with leukoaraiosis focuses and patients with combined focal disease of white substance and enlargement of subarachnoid spaces and/or cerebral sinus system in comparison with patients without structural changes in brain.
Protein S100В eff ect as a marker of early chronic cerebral ischemia diagnostics
Keywords: дисциркуляторна енцефалопатія; білок S100В; когнітивні розлади; нейровізуалізаційні зміни; dyscirculatory encephalopathy; protein S100В; cognitive impairment; neurovisualizational changes