Динаміка вмісту гліального фібрилярного кислого білка й лізосомних протеаз у фронтальній корі щурів при формуванні умовно-рефлекторної пам'яті - Дроздов, О. Л.; Чорна, В. І.; Ейяд, Аль Насир; Абдулкарім, Ал Нукарі (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Досліджено динаміку концентрації гліального фібрилярного кислого білка і рівнів вільної й неседиментованої форм активності катепсину В (КФ 3.4.22.1) фронтальної зони неокортексу головного мозку пацюків при формуванні умовної реакції активного уникнення. Імуноферменте визначення вмісту гліального фібрилярного кислого білка активностей лізосомного цистеїнового катепсину В проводили через 3, 7, 14 і 21 добу після початку навчання тварин. Установлено, що підвищення рівнів активності досліджуваної протеази на фоні зміни концентрації нейроспецифічного білка пацюків при відтворенні умовної реакції активного уникнення можуть бути одним із механізмів, що забезпечують перебудову нейронних паттернів у процесах навчання, а також об’єктивною оцінкою стану цієї інтегративної функції мозку. Исследована динамика концентрации глиального фибриллярного кислого белка и уровней свободной и неседиментированной форм активности катепсина В (КФ 3.4.22.1) фронтальной зоны неокортекса головного мозга крыс при формировании условной реакции активного избегания. Иммуноферментное определение содержание глиального фибриллярного кислого белка и активностей лизосомного цистеинового катепсина В проводили через 3, 7, 14 и 21 сутки после начала обучения животных. Установлено, что повышение уровней активности исследуемой протеазы на фоне изменения концентрации нейроспецифического белка крыс при воспроизведении условной реакции активного избегания могут быть одним из механизмов, обепечивающих перестройку нейронных паттернов в процессах обучения, а также объективной оценкой состояния данной интегративной функции мозга. Both glial fibrillar acid protein (GFAP) content dynamics and free and/nonsedimentation cathepsin B (EC 3.4.22.1) activity levels in frontal neocortex of rat brain were researched during the formation of conditioned active avoidance reaction (CAAR). Immunoenzymatic determination of GFAP content and lysosomal cysteine cathepsin B activity was carried out after 3, 7, 14, and 21 days of training animals. It was established that the increase of researched protease activity levels with neurospecific protein content changes in researched rats during CAAR reproduction could be both one of the mechanisms providing the re-building of neuronal patterns during training processes, and objective state estimation of this integrative brain function.
Keywords: нейроспецифічний білок; цистеїновий катепсин В; неокортекс; навчання; пам’ять; нейроспецифический белок; цистеиновый катепсин В; неокортекс; обучение; память; neurospecific protein; cysteine cathepsin B; neocortex; training; memory