Зміни кальцієвого гомеостазу у пацієнтів з ХП ІІ та ІІІ стадій - Ромалійська, Оксана Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета дослідження: дослідити зміни концентрації іонізованого кальцію (іСа) у сироватці крові та мінеральну щільність кісткової тканини (МЩКТ) у пацієнтів з ХП II та III стадій. Матеріали і методи: обстежено 57 пацієнтів з хворобою Паркінсона ІІ (n=29) та ІІІ (n=28) стадії (чоловіків 26, жінок 31) середній вік яких склав 67,12±4,05 років.15 осіб, які не мали клінічних ознак екстрапірамідних захворювань, з середнім віком 65,13±4,12 (чоловіків 5, жінок 10) склали групу контроля. Рівень і Сасироватки крові визначали спектрофотометричним методом (аналізатор біохімічний Accent-200, Польща), МЩКТ оцінювали за допомогою ультразвукової денситометрії та визначенняТ-індексу (ультразвуковий денситометр Sunlight Omnisense 7000, Ізраїль). Нормальні показники Т>-1.
Keywords: тези