Стан глутатіонової ланки тіол-дисульфідної системи головного мозку щурів з гострою церебральною ішемією: антиоксидантні ефекти багаторазових ін’єкцій HSP70 - Бєленічев, Ігор Федорович; Однокоз, О. В.; Александрова, Катерина Вячеславівна; Беленичев, И. Ф.; Однокоз, Е. В.; Александрова, Е. В.; Bielenichev, I. F.; Odnokoz, О. V.; Aleksandrova, K. V. (My University, 2011)
Білки теплового шоку HSP70 відіграють значиму роль у регуляції глутатіонової системи при ішемії головного мозку. Так, введення цих стрес-білків щурам з гострою церебральною ішемією призводить до збільшення рівня відновленого глутатіону та значної активації глутатіонпероксидази, глутатіонредуктази та глутатіонтрансферази. Також спостерігається зниження вмісту маркерів окисної модифікації білків (альдегідфенілгідразонів та кетонфенілгідразонів), що свідчить про пригнічення розвитку оксидативного стресу. Белки теплового шока HSP70 выполняют значимую роль в регуляции глутатионовой системы при ишемии головного мозга. Так, введение этих стресс-белков крысам с острой церебральной ишемией приводит к увеличению уровня восстановленного глутатиона и значительной активации глутатионпероксидазы, глутатионредуктазы и глутатионтрансферазы. Также наблюдается снижение содержания маркеров окислительной модификации белков (альдегидфенилгидразонов и кетонфенилгидразонов), что свидетельствует об угнетении развития окислительного стресса. Heat shock proteins Hsp 70 significantly take part in regulation of glutathione system at cerebral ischemia. So this stress-proteins introduction to rats with cerebral ischemia leads to an increase of reduced glutathione level and to a significant activation of Glutathione peroxidase, Glutathione reductase and Glutathione-S-transferase. It’s also results in a decrease of markers of protein oxidative modification (Adehyde phenylhydrazones and Ketone phenylhydrazones) indicative of oxidative stress develop ment suppression.
Состояние глутатионового звена тиол-дисульфидной системы головного мозга крыс с острой церебральной ишемией: антиоксидантные эффекты многоразовых инъекций HSP70
The state of glutathione link of brain thiol-disulfide system of rats with acute cerebral ischemia: antioxidant effects of repeated HSP70 injections
Keywords: HSP70; глутатіонова система; оксидативний стрес; церебральна ішемія; глутатионовая система; окислительный стресс; церебральная ишемия; glutathione system; oxidative stress; cerebral ischemia