Случай идиопаического амилоидоза - Шеховцева, Т. Г.; Свистун, С. И.; Шеховцева, Тамара Григорівна; Свистун, Сергій Іванович (Запорізький державний медичний університет, 2009)
В наданій роботі описано випадок ідіопатичного амілаідозу. Ми виділили деякі особливості захворювання у нашої пацієнтки: дебют захворювання у вигляді дисфункції вегетативної системи, що полягав у постуральній гіпотензії та порушенні кишкової моторики, швидкого розвитку печінкової (значне підвищення рівня лужної фосфатази, як показник внутрішьопечінкового холестазу) і ниркової недостатності, тромбоцитоз, як виявлення функціонального гіпосплінізму, безсимптомне враження легень, підшлункової залози, відсутність амілоїдного враження серця та язика. В предствленной работе описан случай идиопатического амилоидоза. Мы выделили некоторые особенности заболевания у нашей пациентки: дебют заболевания в виде дисфункции вегетативной системы, выражавшийся в постуральной гипотензии и нарушениях кишечной моторики, быстрое развитие печеночной (значительное повышение уровня щелочной фосфатазы, как показатель внутрипеченочного холестаза) и почечной недостаточности, тромбоцитоз, как проявление функционального гипоспленизма, бессимптомное поражение легких, поджелудочной железы, осутствие амилоидного поражения сердца и языка. In the presented paper provides a case of idiopathic amyloidosis. Wehighlight some features of disease in our patients: the debut of disease in the formof autonomic dysfunction of the system resulting in postural hypotension and violations of intestinal motor, the rapid development of liver (significant increase in alkaline phosphatase, an indicator of intrahepatic cholestasis), and renal insufficiency, trombocytosis, as an expression of functional hiposplenism, asymptomatic lesions in lungs, pancreas, absence amyloid lesions of heart and tongue.
Keywords: ідіопатичний (первинний) амілоїдоз; діагностика; печінкова недостатність; ниркова недостатність; идиопатический (первичный) амилоидоз; диагностика; печеночная недостаточность; почечная недостаточность; idiopathic (primary) amyloidosis; diagnosis; liver failure; renal failure