Кардіоренальний синдром при хронічній серцевій недостатності - Ковалевська, Л. А.; Загородня, Л. І.; Ковалевская, Л. А.; Загородняя, Л. И. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Актуальність обраного напряму дослідження зумовлена зростанням поширеності хронічної кардіоваскулярної патології та асоційованих з нею станів. З метою оцінювання фільтраційної функції нирок у пацієнтів із ХСН обстежили 40 пацієнтів чоловічої статі з верифікованою порушеною систолічною функцією лівого шлуночка, що виникла на тлі ішемічної хвороби серця (ІХС) та гіпертонічної хвороби, та 30 практично здорових осіб того самого віку з визначенням швидкості клубочкової фільтрації (ШКФ) за кліренсом ендогенного креатиніну. Показали, що у хворих із порушеною систолічною функцією лівого шлуночка на тлі ішемічної хвороби серця та гіпертонічної хвороби відзначаються прояви хронічної хвороби нирки. При цьому концентрація креатиніну в пацієнтів, яких обстежили, перебувала в межах референтних значень – 85,2±0,4 мкмоль/л, а рівень клубочкової фільтрації тісно корелює (r=0,60) зі ступенем порушення систолічної функції лівого шлуночка, що свідчить про формування кардіоренального синдрому та взаємне обтяження патології серцево-судинної системи та хронічної хвороби нирки. Актуальность выбранного направления исследования обусловлена ростом распространённости хронической кардиоваскулярной патологии и ассоциированных с ней состояний. С целью оценки фильтрационной функции почек у пациентов с ХСН обследовано 40 пациентов мужского пола с верифицированной нарушением систолической функцией левого желудочка, возникшей на фоне ИБС и гипертонической болезни и 30 практически здоровых лиц того же возраста с определением скорости клубочковой фильтрации (СКФ) по клиренсу эндогенного креатинина. Показано, что у больных с нарушенной систолической функцией левого желудочка на фоне ишемической болезни сердца и гипертонической болезни отмечаются проявления хронической болезни почки. При этом концентрация креатинина в обследованных пациентов находилась в пределах референтных значений – 85,2±0,4 мкмоль/л, а уровень клубочковой фильтрации тесно коррелирует (r=0,60) со степенью нарушения систолической функции левого желудочка, что свидетельствует о формировании кардиоренального синдрома и взаимном отягощении патологии сердечно-сосудистой системы и хронической болезни почки. Aim. The relevance of the chosen research direction is stipulated by increasing prevalence of chronic cardiovascular disease and states associated with it. Methods and results. In order to evaluate the ﬁ ltration function of the kidneys in patients with CHF there were examined 40 male patients with a veriﬁ ed disorder of left ventricular systolic function, occurred at a background of coronary heart disease and hypertension and 30 healthy individuals of the same age with determination of glomerular ﬁ ltration rate (GFR) by endogenous creatinine clearance. It is shown that in patients with impaired left ventricular systolic function in the background of coronary heart disease and hypertension the chronic kidney disease is manifested. The concentration of creatinine in patients ranged reference values 85,2 ±0,4 mmol / l, and the glomerular ﬁ ltration rate is closely correlated (r=0,60) with the degree of violation of left ventricular systolic function. Conclusion. This indicates the formation of cardiorenal syndrome encumbrance and mutual pathologies of the cardiovascular system and chronic kidney disease.
Кардиоренальний синдром при хронической сердечной недостаточности
Cardiorenal syndrome in patients with chronic heart failure
Keywords: кардіоренальний синдром; хронічна серцева недостатність; ішемічна хвороба серця; гіпертонічна хвороба; кардиоренальный синдром; хроническая сердечная недостаточность; ишемическая болезнь сердца; гипертоническая болезнь; Cardiorenal Syndrome; Heart Failure; Coronary Heart Disease; Hypertension