Роль фізичних вправ та реабілітації пацієнтів у профілактиці ускладнень після ендопротезування кульшового суглоба - Канцур, Роман Юрійович (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Об’єкт дослідження – якість життя та функціональний стан кульшового суглобу пацієнтів з коксартрозом після ендопротезування. Мета дослідження – оцінка ефективності застосування засобів фізичної терапії в реабілітації пацієнтів після ендопротезування кульшового суглобу на етапі відновлення. Методи дослідження – аналіз та узагальнення літературних джерел за обраною темою; методика визначення категорійного профілю прооперованих пацієнтів за Міжнародною класифікацією функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я на рівні «структури та функції» і на рівні «активності та участі»; оцінка больового синдрому за комбінованою шкалою болі; лінійні вимірювання довжини, об’єму рухів у суглобах; опитувальники для визначення критерію якості життя хворого; методи математичної статистики. Результати проведеного дослідження свідчать, що вдосконалення програми реабілітації засобами фізичної терапії сприяє більш швидкому темпу відновлення функціонального стану кульшового суглоба після ендопротезування. The object of the study is the quality of life and functional state of the hip joint of patients with coxarthrosis after endoprosthesis. The purpose of the study is to assess the effectiveness of the use of physical therapy in the rehabilitation of patients after hip arthroplasty at the recovery stage. Research methods – analysis and generalization of literary sources on the chosen topic; the method of determining the categorical profile of operated patients according to the International classification of functioning, limitation of vital activities and health at the level of «structure and function» and at the level of «activity and participation»; assessment of pain syndrome according to the combined pain scale; linear measurements of length, range of motion in joints; questionnaires to determine the quality of life criteria of the patient; methods of mathematical statistics. The results of the conducted research show that improvement of the rehabilitation program by means of physical therapy contributes to a faster rate of recovery of the functional state of the hip joint after endoprosthetics.
Keywords: ендопротезування; кульшовий суглоб; функціональний стан; фізична терапія; міжнародна класифікація функціонування; функціональна електростимуляція; endoprosthesis; hip joint; functional state; physical therapy; international classification of functioning; functional electrical stimulation