Клінічна ефективність комплексної диференційованої реабілітації пацієнтів із вертеброгенними торакалгіями на тлі дегенеративно-дистрофічної патології грудного відділу хребта - Алипова, Олена Євгенівна; Марамуха, Є. І.; Alypova, O. Ye.; Maramukha, Ye. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначити ефективність застосування комплексної диференційованої реабілітації у пацієнтів із дегенеративно-дистрофічною патологією грудного відділу хребта (ДДПХ) та торакалгічним синдромом залежно від показників вертебродинаміки. Матеріали і методи. Реабілітаційних заходів вжили у 124 пацієнтів із ДДПХ, що ускладнена синдромом торакалгії, на післягострому етапі реабілітації. Вік пацієнтів становив від 18 до 54 років. До дослідження залучили 51 (41,2 %) жінку та 73 (58,8 %) чоловіків. Тривалість захворювання становила від 2 до 23 років. Здійснили реабілітаційне обстеження з оцінюванням показників порушень вертебродинаміки за методом A. Stoddard. У всіх пацієнтів виявлено функціональний блок (ФБ) 2 ступеня в хребцево-рухових сегментах (ХРС) грудного відділу хребта. Пацієнтів поділено на 2 групи, зіставні за віком і тяжкістю захворювання. Хворі першої групи (n = 56) отримували базовий комплекс реабілітації: масаж, персоніфіковані комплекси терапевтичних вправ, фізичні методи лікування (магнітотерапія, ультразвукова терапія) на тлі медикаментозного лікування (нестероїдні протизапальні засоби, міорелаксанти, анальгетики). Пацієнтам 2 групи (n = 68) додатково призначили сеанси постізометричної та постреципрокної релаксації м’язів, техніки мобілізації за K. Lewit, R. Maigne, В. Губенком, а також авторські методики кінезіотерапії залежно від показників вертебродинаміки. Цикл амбулаторної реабілітації становив 14 днів. The aim of the study. To determine the effectiveness of complex differentiated rehabilitation in patients with degenerative-dystrophic pathology of the thoracic spine (DDPS) and thoracic back pain syndrome depending on the indicators of vertebrodynamics. Materials and methods. Rehabilitation measures were carried out in 124 patients with DDPS complicated by thoracalgia syndrome at the post-acute stage of rehabilitation. The age of the patients was from 18 to 54 years. There were 51 (41.2 %) women, 73 (58.8 %) men. The duration of the disease was from 2 to 23 years. A rehabilitation examination was carried out with an assessment of vertebrodynamic disorders indicators according to the A. Stoddard method. All patients had functional block of the 2nd degree in the vertebral-motor segments of the thoracic spine. Patients were divided into 2 groups, comparable in age and disease severity. The first group (n = 56) received a basic complex of rehabilitation: massage, personalized sets of therapeutic exercises, physical methods of treatment (magnetotherapy, ultrasound therapy) against the background of drug treatment (nonsteroidal anti-inflammatory drugs, muscle relaxants, analgesics). Patients of the second group (n = 68) were prescribed, in addition, sessions of post-isometric and post-reciprocal muscle relaxation, mobilization techniques according to K. Lewit, R. Maigne, V. Gubenko, as well as the original methods of kinesiotherapy developed by us depending on the indicators of vertebrodynamics. The outpatient rehabilitation cycle lasted 14 days.
Clinical effectiveness of complex differentiated rehabilitation of patients with vertebral thoracic pain due to degenerative-dystrophic pathology of the thoracic spine
Keywords: дегенеративно- дистрофічна патологія хребта; торакалгія; кінезіотерапія; реабілітація; функціональний блок; хребцево-рухові сегменти; мануальна терапія; degenerative-dystrophic pathology of the spine; thoracalgia; kinesiotherapy; rehabilitation; functional block; vertebral-motor segments; manual therapy