Comorbidity: alobar holoprosencephaly and pulmonary tuberculosis in a child (a case report) - Myronchuk, Yu. V.; Pushnova, O. O.; Taran, L. V.; Dvizov, O. V.; Мирончук, Юлія Валеріївна; Пушнова, О. О.; Таран, Л. В.; Двізов, О. В. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Aim: to demonstrate the features of detection and management of a child with simultaneous alobar holoprosencephaly and pulmonary tuberculosis (TB) by the example from our own clinical observation. Materials and methods. A clinical case of our own observation of the simultaneous course of pulmonary TB and alobar holoprosencephaly in the child who was treated in the pediatric department of the clinical base of the Department of Phthysiatry and Pulmonology of Zaporizhzhia State Medical and Pharmaceutical University on Public Non-Profit Enterprise “Zaporizhzhia Regional Clinical and Diagnostic Center of Phthysiatry and Pulmonology” of Zaporizhzhia Regional Council. Results. The 4-year-old child diagnosed with pulmonary TB was admitted to the Pediatric Department. Previously, the child was diagnosed with alobar holoprosencephaly in a children’s hospital. His condition was severe due to the main disease. Family members, who had contact with the child, were examined to rule out TB. The index patient was a grandmother, who had recurrent drug-sensitive TB and was looking after the child living apart from the family. The treatment for TB was successful, but the child developed drug-induced hepatotoxicity. Also, the child had episodic convulsions when admitted to the department, which did not repeat after the prescribed treatment by a neurologist. Мета роботи – на прикладі власного клінічного спостереження описати особливості виявлення та ведення хворої дитини з одночасним перебігом алобарної голопрозенцефалії та легеневого туберкульозу. Матеріали та методи. Наведено клінічний випадок одночасного перебігу легеневого туберкульозу (ТБ) на фоні алобарної голопрозенцефалії в дитини, яка перебувала на лікуванні в дитячому відділенні Комунального некомерційного підприємства «Запорізький регіональний фтизіопульмонологічний клінічний лікувально-діагностичний центр» Запорізької обласної ради, що є клінічною базою кафедри фтизіатрії і пульмонології Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Результати. До дитячого відділення надійшла дитина віком 4 роки, якій встановлено діагноз легеневого туберкульозу. Раніше дитина перебувала в дитячій лікарні, де була діагнотована алобарна голопрозенцефалія. Дитина у тяжкому стані, що зумовлений основним захворюванням. Обстежили членів родини, які контактували з дитиною, для виключення у них ТБ. Індексним пацієнтом виявилася бабуся, в якої стався рецидив чутливого туберкульозу. Вона не проживала з родиною, але доглядала за дитиною. Лікування ТБ у дитини було успішним, але з’явилася побічна реакція – гепатотоксичний прояв. Крім того, на час надходження в відділення дитина мала епізодичні судоми, які не повторювалися після лікування, що призначив невропатолог.
Коморбідність: алобарна голопрозенцефалія та легеневий туберкульоз у дитини (клінічний випадок)
Myronchuk Yu. V. - ORCID ID: 0000-0002-4608-2991
Keywords: alobar holoprosencephaly; pulmonary tuberculosis; child; households; clinical case; алобарна голопрозенцефалія; легеневий туберкульоз; дитина; домогосподарства; клінічний випадок