Психотерапевтична корекція дезадаптуючих феноменів у дітей з різним рівнем психічного здоров’я - Скрипник, А. С.; Дац, Валерія Валеріївна (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Актуальність. З початку ХХІ реєструється стійка тенденція до збільшення питомої ваги психічної патології у дітей, що сягає клінічного цензу та потребує психіатричного та психотерапевтичного втручання. Незрілість адаптивних механізмів у дитячому віці зумовлює набуття біхевіоральними актами рис делінквентності, що диктує необхідність розробки методик корекції дезадаптуючих психопатологічних феноменів. Мета дослідження: підбір конгруентних феномен-специфічних психокорекційних стратегій для підвищення адаптивності дітей з різним рівнем психічного здоров’я. Контингенти і методи: у дослідженні приймали участь 80 дітей, у 30 з яких діагностовано аутизм, ще у 30 – олігофренії та у 20 – синдром дефіциту уваги та гіперактивності. В ході дослідження були використані клініко-психопатологічний, психодіагностичний та клініко-феноменологічний методи.
Keywords: тези доповідей