Оксидативний стрес у пацієнтів з коморбідним перебігом обструктивного апное сну та гастроезофагеальної рефлюксної - Кривенко, Віталій Іванович; Світлицька, Оксана Анатоліївна (Санкт-Петербург: ЛИТ А, 2020)
Abstract. The aim of the study was to evaluate the oxidative stress (nitrotyrosine, 8-hydroxyguanine) markers serum concentration in patients with obstructive sleep apnea (OSA) and gastroesophageal reflux disease (GERD) comorbid flow. The greatest activation of oxidative stress is found in patients with combined course of OSA and GERD compared with healthy patients and patients with isolated course of GERD or OAS. The relationship of serum nitrotyrosine and 8-hydroxyguanine content with the severity of OSA, the severity of endoscopic signs of esophageal lesions was found. Анотація. Метою дослідження стала оцінка сироваткової концентрації маркерів оксидативного стресу (нітротирозин, 8-оксігуанін) у пацієнтів з поєднаним перебігом обструктивного апное сну (ОАС) та гастроезофагеальної рефлюксної хвороби (ГЕРХ). Найбільша активізація оксидативного стресу виявлена у хворих з поєднаним перебігом ОАС та ГЕХ в порівнянні з практично здоровими пацієнтами а також із хворими на ізольований перебіг ГЕРХ або ОАС. Виявлений взаємозв’язок сироваткового вмісту нітротирозину та 8-оксігуаніну зі ступенем важкості ОАС, тяжкістю ендоскопічних ознак ураження стравоходу.
Keywords: oxidative stress; obstructive sleep apnea; gastroesophageal reflux disease; nitrothyrosine; 8-hydroxyguanine; оксидативний стрес; нітрозативний стрес; обструктивне апное сну; гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; нітротирозин; 8-оксігуанін