Структурно-функціональні зміни серця у хворих на ішемічну хворобу серця, що перенесли коронавірусну хворобу COVID-19 - Мануйлов, Сергій Миколайович; Михайловська, Наталія Сергіївна; Manuilov, S. M.; Mykhailovska, N. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – дослідити вплив перенесеної коронавірусної хвороби COVID-19 на особливості кардіального ремоделювання у хворих на ішемічну хворобу серця (ІХС). Матеріали і методи. До дослідження залучено 71 хворого на ІХС: стабільну стенокардію напруження ІІ–ІІІ ФК (вік – 69,0 (64,0; 76,0) року). До 1 групи (основної) залучили 31 пацієнта з ІХС у long-COVID періоді; до 2 групи (порівняння) – 40 пацієнтів з ІХС без COVID-19 в анамнезі. Особливості кардіального ремоделювання та енергетичної роботи міокарда лівого шлуночка (ЛШ) оцінено за допомогою методу ехокардіографії. Результати. У хворих на ІХС, які перенесли COVID-19, виявлено істотніші зміни лінійних та об’ємних показників серця, збільшення ступеня гіпертрофії міокарда ЛШ, частоти реєстрації діастолічної дисфунції ЛШ на тлі підвищення середнього тиску в легеневій артерії, кінцево-систолічного тиску, зниження глобальної скоротливої функції ЛШ (ФВ ЛШ) порівняно з пацієнтами без COVID-19 (р < 0,05). У пацієнтів з ІХС, які перенесли COVID-19, спостерігали збільшення розрахункових показників енергетичних витрат міокарда ЛШ: ударної роботи – на 14,77 % (U = 461,5; р < 0,05), потенційної енергії – на 34,68 % (U = 316,5; р < 0,05) та зони тиск-об’єм – на 17,78 % (U = 373,0; р < 0,05). Це свідчить про зниження швидкості відновлення міокарда в long-COVID періоді. Встановлено, що перенесений COVID-19 у хворих на ІХС асоціюється з підвищеним ризиком виникнення дилатації ЛШ в 5,6 раза (95 % ДІ 1,71–18,29; p < 0,05), гіпертрофії міокарда ЛШ в 3,05 раза (95 % ДІ 1,79–5,91; p < 0,05), діастолічної дисфункції ЛШ в 1,44 раза (95 % ДІ 0,91–2,29; p < 0,05), а також збільшенням енергозатрат при роботі серця в 1,66 раза (95 % ДІ 0,68–4,02; p < 0,05). Висновки. У хворих на ІХС після перенесеної коронавірусної хвороби COVID-19 визначають суттєвіші структурно-функціональні зміни й енергетичні витрати при роботі серця. Це підтверджує негативний вплив SARS-CoV-2 на стан кардіального ремоделювання у хворих на ІХС у long-COVID періоді. The aim of the study: to investigate the effect of the previous COVID-19 coronavirus disease on the features of cardiac remodeling in patients with coronary heart disease (CHD). Materials and methods. 71 patients with CHD were involved in the study: stable angina pectoris II–III FC (age 69.0 (64.0; 76.0) years): 1 group (main) – 31 patients with CHD in long COVID-19 period; group 2 (comparison) – 40 patients with CHD without a history of COVID-19. Features of cardiac remodeling and energy work of the left ventricular (LV) myocardium were assessed using the echocardiography method. Results. CHD patients with a history of COVID-19 had greater changes in linear and volumetric parameters of the heart, an increase in the degree of hypertrophy of the LV myocardium, frequency of registration of LV diastolic dysfunction against the background of an increase in the mean pressure in the pulmonary artery, end-systolic pressure, decrease in global LV contractile function (LVF) compared to patients without COVID-19 history (p < 0.05). In CHD patients who suffered from COVID-19, there was an increase in the estimated energy expenditure of the LV myocardium: shock work by 14.77 % (U = 461.5; p < 0.05), potential energy by 34.68 % (U = 316.5; p < 0.05) and the pressure-volume zone by 17.78 % (U = 373.0; p < 0.05), which indicates a decrease in the speed of myocardial recovery in long COVID period. It was established that the presence of COVID-19 in the history of patients with CHD is associated with an increased risk of LV dilatation by 5.6 times (95 % CI 1.71–18.29; p < 0.05), LV myocardial hypertrophy by 3.05 times (95 % CI 1.79–5.91; p < 0.05), LV diastolic dysfunction by 1.44 times (95 % CI 0.91–2.29; p < 0.05), an increase in energy expenditure during heart work by 1.66 times (95 % CI 0.68–4.02; p < 0.05). Conclusions. Patients with coronary heart disease have more significant structural and functional changes and energy expenditure during the work of the heart, which proves the negative impact of SARS-CoV-2 on the state of cardiac remodeling in patients with CHD in long COVID-19 period.
Structural and functional changes of the heart in patients with coronary heart disease who have had coronavirus disease COVID-19
Мануйлов С. М. - ORCID ID: 0009-0008-3073-4538; Михайловська Н. С. - ORCID ID: 0000-0001-6781-9406.
Keywords: ішемічна хвороба серця; коронавірусна хвороба COVID-19; кардіальне ремоделювання; структурно- функціональний стан серця; ехокардіоскопія; ризик; ischemic heart disease; coronavirus disease COVID-19; left ventricular remodeling; structural and functional state of the heart; echocardiography; risk