Корекція рівня вітаміну D у пацієнтів із хронічною серцевою недостатністю - Подсевахіна, Світлана Леонтіївна; Чабанна, Олена Сергіївна; Паламарчук, Олександр Іванович (My University, 2024)
Хронічна серцева недостатність (ХСН), незважаючи на очевидні досягнення останніх десятиліть у галузі вивчення її патоґенезу та терапевтичних методів корекції, залишається найпоширенішим і прогностично несприятливим ускладненням усіх серцево-судинних захворювань (ССЗ). Уже через рік після розвитку ХСН у живих залишається 50-70% пацієнтів; лише менша їхня частка переживає 5-річний період [1]. За даними Фрамінгемського дослідження, 5-річна летальність серед чоловіків після появи ХСН досягала 62%, серед жінок – 42% [2].