Принцип автономії пацієнта: проблеми правової регламентації в Україні - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Мета роботи – дослідити зміст принципу автономії пацієнта, проблеми його правової регламентації згідно з законодавством України, окреслити шляхи їх вирішення. Матеріали та методи. Вивчили нормативно-правову базу України, застосувавши методи аналізу, синтезу, а також порівняльно-правовий метод. Результати. Нормативно-правовими актами України, зокрема Законом України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», Цивільним кодексом України закріплено принцип автономії пацієнта. Однак низка норм є колізійними, тому вони потребують правового удосконалення. Висновки. Структура принципу автономії пацієнта включає концепцію інформованої згоди й такі базисні права пацієнта, як право вибору лікаря, методів лікування, закладу охорони здоров’я. Якісних змін потребує законодавство, що регулює питання надання згоди пацієнтів від 14 до 18 років, відмови від медичного втручання, надання повної інформації про стан здоров’я пацієнта, права вибору лікаря та закладу охорони здоров’я, більш чіткої регламентації потребує надання згоди батьків (чи одного з батьків) дитини на медичне втручання. The purpose of the research: to study the content of the principle of patient autonomy, the problem of its legal regulation in accordance with the legislation of Ukraine, outline the ways of their solution. Materials and methods. The regulatory and legal framework of Ukraine, the method of analysis, the method of synthesis, the comparative legal method. Results. The normative legal acts of Ukraine, in particular the Law of Ukraine “Fundamentals of Ukrainian legislation on health care”, the Civil Code of Ukraine, enshrined the principle of patient autonomy. However, a number of norms are conflict-related, so they need legal improvement. Conclusions. The structure of the patient’s autonomy principle includes the concept of informed consent and such basic rights of the patient as the right to choose a doctor, methods of treatment, and health facilities. At present, legislation that regulates the issue of consent of patients between 14 and 18 years of age, the refusal of medical intervention, the provision of complete information on the patient’s health status, the right to choose a doctor and a health care institution, requires more precise changes, requires more precise regulation of the consent of the parents (or one from the parents) of the child to medical intervention.
Principle of patient’s autonomy: problems of legal regulation in Ukraine
Keywords: автономія пацієнта; інформована згода; відмова від медичного втручання; patient rights; informed consent; treatment refusal