Переваги використання онлайн-форм як засобу викладання в інтернатурі - Кривенко, Віталій Іванович; Качан, Ігор Сергійович; Непрядкіна, Ірина Василівна; Федорова, Олена Петрівна; Колесник, Михайло Юрійович; Пахомова, Світлана Петрівна; Радомська, Тетяна Юріївна; Krivenko, V. I.; Kachan, I. S.; Nepryadkina, I. V.; Fedorova, O. P.; Kolesnik, M. Yu.; et al. (Тернопіль : ТДМУ, 2018)
У статті наведено результати аналізу ефективності використання онлайн-форм у процесі опанування дисципліни «внутрішні хвороби». Проведено педагогічний експеримент із включенням 46 лікарів-інтернів, які займалися на кафедрі в період 2016–2017 років. Встановлено, що використання онлайн-форм дозволяє підвищити ефективність навчального процесу за рахунок, по-перше, зменшення часу, який витрачається на обробку результатів опитування, і, по-друге, поліпшення рівня засвоєння матеріалу та «виживаності» знань лікарів-інтернів за допомогою наочного представлення результатів вихідного випробування і предметної дискусії з проблемних питань. Онлайн-опитування характеризується більшою об’єктивністю і, як наслідок, більш позитивним стимулюючим впливом на пізнавальну діяльність лікаря-інтерна. У запропонованій методиці перевірка виконання ситуаційних завдань виконується централізовано,за єдиними критеріями, що дозволяє з достатньою підставою судити про загальний ступінь сформованості відповідних знань та навиків, виявляти типові помилки і на цій основі корегувати та надалі вдосконалювати навчальний процес. Поєднання онлайн-опитування як форми перевірки з традиційними засобами контролю, а також із самоконтролем може сприяти виробленню реальної системи об’єктивної оцінки знань і реалізації головного завдання освітнього процесу — формуванню міцних знань і забезпеченню високої якості підготовки майбутніх фахівців.
Advantages of online forms as a means of teaching of internship
Keywords: дистанційна освіта; інтернатура; загальна практика — сімейна медицина; засоби навчання; онлайн-форма; distance education; internship; online form; teaching aids