Патогенетичний зв’язок когнітивних порушень при артеріальній гіпертензії з анатомо-функціональними особливостями та кровопостачанням гіпокампа (огляд літератури) - Світлицький, Андрій Олександрович; Бєленічев, Ігор Федорович; Ганчева, Ольга Вікторівна; Грекова, Тетяна Анатоліївна; Svitlytskyi, A. O.; Bielenichev, I. F.; Hancheva, O. V.; Hrekova, T. A. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – актуалізувати вивчення морфологічних змін будови та кровопостачання гіпокампа за умов тривалої артеріальної гіпертензії з деталізацією стану когнітивної сфери. Матеріали і методи. Пошук і відбір наукової літератури для систематичного огляду автори здійснили незалежно в базах даних PubMed, Scopus і Cochrane за ключовими словами: артеріальна гіпертензія, когнітивні функції, морфофункціональний стан гіпокампа – у повних текстах статей англійською та українською мовами за результатами досліджень з рівнем доказовості I–III. Результати. Здійснили систематичний огляд статей і наукових видань у базах даних PubMed, Scopus і Cochrane. Опрацювали інформацію щодо будови гіпокампа, особливостей його кровопостачання, функцій, а також значення для формування когнітивних функцій людини в нормі та за умов тривалої артеріальної гіпертензії. Aim. To update the study on morphological changes in the hippocampal structure and blood supply in conditions of persistent arterial hypertension with a focus on the cognitive sphere state. Materials and methods. The authors independently searched and selected scientific literature for a systematic review in the PubMed, Scopus, and Cochrane databases using the following keywords: “arterial hypertension”, “cognitive functions”, “morphological and functional state of the hippocampus” in full-text articles in English and Ukrainian based on the study results with a level of evidence I–III. Results. The authors have conducted a systematic review of articles and scientific publications in PubMed, Scopus and Cochrane databases. The information of the hippocampal structure, blood supply, functions and importance for the generation of human cognitive performance in health and in conditions of persistent arterial hypertension has been processed.
Pathogenetic links between cognitive impairment in arterial hypertension and anatomical and functional characteristics of hippocampal morphology and blood supply (a literature review)
Світлицький А. О. - ORCID ID: 0009-0007-4523-0781; Бєленічев І. Ф. - ORCID ID: 0000-0003-1273-5314; Ганчева О. В. - ORCID ID: 0000-0001-7339-7078; Грекова Т. А. - ORCID ID: 0000-0001-9946-3336.
Keywords: артеріальна гіпертензія; когнітивні функції; морфофункціональний стан гіпокампа; arterial hypertension; cognitive functions; morphological and functional state of the hippocampus