Жирні кислоти вегетативних бруньок тополі тремтячої - Рудник, Анна Михайлівна (My University, 2020)
Бруньки тополі (Populi gemmae) ˗ здавна відома лікарська рослинна сировина, яка виявляє протизапальну, знеболюючу та антибактеріальну дію. Як сировину, заготовляють саме листкові або вегетативні бруньки (leaf-buds), з різних видів роду тополя (Populus L.). Наприклад, у Великій Британії фармакопейними видами є: т. чорна (P. nigra L.), т. бальзамічна (P. balsamifera L.), т. великолиста P. candicans (syn. P. gileadensis) [1]; у Російській федерації: т. чорна, т. бальзамічна, т. канадська (P. canadensis Marsh.), т. лавролиста (P. laurifolia Ledeb.), т. духмяна (P. suaveolens Fisch.). Продовжуючи фітохімічне вивчення сировини рослин роду тополя (Populus L.), метою роботи стало дослідження жирних кислот вегетативних бруньок тополі тремтячої або осики (Populus tremula L.).
Keywords: тополя тремтяча; бруньки; родина вербові; жирні кислоти