Спектрофотометричне визначення цефтриаксону - Бурлака, Ю. В.; Тарханова, О. О.; Васюк, Світлана Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2009)
Запропоновано новий метод кількісного визначення цефтриаксону натрієвої солі в порошку для приготування ін’єкційного розчину, що базується на вимірюванні абсорбції забарвленого продукту реакції з бромфеноловим синім при 414 нм. Відкривальний мінімум складає 1,10 мкг/мл. Лінійна залежність спостерігається в межах 1,2 - 1,92 мг/ІООмл, коефіцієнт кореляції становить 0,9994. Метод характеризується високою чутливістю, точністю та простотою виконання. Предложен новый метод количественного определения цефтриаксона натриевой соли в порошке для приготовления инъекционного раствора, основанный на измерении абсорбции окрашенного продукта реакции с бромфеноловым синим при 414 нм. Предел определения составляет 1,10 мкг/мл. Линейная зависимость наблюдается в пределах 1,2 — 1,92 мг/100мл. Коэффициент корреляции составляет 0,9994. Метод характеризуется высокой чувствительностью, точностью и простотой выполнения. A new spectrophotometric method for the quantitative determination of ceftriaxone sodium in pharmaceutical preparations is proposed. This method is based on the reaction with bromophenol blue and the formation of coloured product which exhibits an absorption maximum at 414 nm. The detection limit was found to be 1,10 mcg/ml. The linearity ranges were found to be 1,2 - 1,92 mg/100ml with correlation coefficient 0,9994. The proposed method is highly sensitive, precise and simple for routine quality control.
Keywords: спектрофотометрія; цефтриаксон; бромфеноловий синій; кількісне визначення; спектрофотометрия; бромфеноловий синий; количественное определение; spectrophotometry; bromophenol blue; ceftriaxone; quantitative determination