Аналіз застосування індивідуального інструмента для ендопротезування колінного суглоба - Головаха, Максим Леонідович; Бондаренко, С. А.; Golovakha, M. L.; Bondarenko, S. A. (My University, 2023)
Objective. On the basis of comparative radiometric analysis, before and after surgery, to assess the accuracy of the knee arthroplasty with an individual instrument. Methods. The analysis of knee arthroplasty of 26 patients operated with a special instrument was performed. Age: 50–59 years — 6, 0–69 — 12, 70–79 — 5, 80 and older — 3 patients. Men — 3, women — 18. Before the operation performed a computed tomography of the lower extremities, and after operation radiography of the lower extremities completely with the vertical positions of the feet. Patient specific instrument made according to the original method. The results of the analysis were performed by comparing X-ray parameters before and after operations: 1) position of the mechanical axis in the frontal plane on the plateau of the tibia in percent; 2) medial tibial resection angle to the mechanical axis; 3) the size of the components of the endoprosthesis (femoral, tibial and liner height). Results. Deviations in the values of the medial tibial and of the lateral femoral angles between the planned and actually obtained value was an average of 0.7 %, which can be considered a high indicator of the accuracy of the implant position. The position of the mechanical axis of the limb after the operation differed from the planned by a little more than 0.9 %. The dimensions of the endoprosthesis components and the height of the tibial insert fitted to the patients matched the planning results in 100 % of the cases, with the tibial insert height being 9 mm in all cases. The use of an individual tool made it possible to reduce the time of the operation, not to open the bone marrow canal of the thigh Conclusions. The use of the original individual tool for knee arthroplasty provided a high precision to install the components of the arthroplasty. Мета. На підставі порівняльного рентгенометричного аналізу до та після операції оцінити точність встановлення ендопротеза колінного суглоба за допомогою індивідуального інструмента. Методи. Проаналізовано результати ендопротезування колінного суглоба 26 пацієнтів (8 чоловіків, 18 жінок), прооперованих за допомогою індивідуального інструмента. Вік хворих: 50–59 років — 6 осіб, 60–69 — 12, 70–79 — 5, 80 і старше — 3. До операції пацієнтам виконували комп’ютерну томограму нижніх кінцівок, а після неї — рентгенографію нижніх кінцівок повністю з вертикальним установленням положення стоп. Індивідуальний інструмент виготовляли за оригінальною методикою. Аналіз результатів провели шляхом порівняння рентгенометричних показників до та після операції: положення механічної осі нижньої кінцівки у фронтальній площині на плато великогомілкової кістки у відсотках; медіальний великогомілковий кут спилювання до механічної осі; розміри компонентів ендопротеза (стегновий, великогомілковий і висота вкладиша). Результати. Відхилення в значеннях медіального великогомілкового та латерального стегнового кутів між запланованим і фактично отриманим становили в середньому 0,7 %, що можна вважати високим показником точності розташування імплантатів. Позиція механічної осі кінцівки після операції відрізнялася від запланованої трохи більше ніж 1,8 %. Розміри компонентів ендопротеза та висота великогомілкового вкладиша, встановлені пацієнтам, співпали в 100 % випадків із результатами планування, причому у всіх випадках великогомілкова вставка мала висоту 9 мм. Застосування індивідуального інструмента дозволило скоротити час операції, не відкривати кістковомозковий канал стегна. Висновок. Застосування запропонованого індивідуального інструмента для ендопротезування колінного суглоба забезпечило високу точність встановлення компонентів ендопротеза, про що свідчить аналіз рентгенограм після операції.
Assessment of the use of an individual tool for knee arthroplasty
Keywords: knee joint; gonarthrosis; primary endoprosthesis; individual tool; колінний суглоб; гонартроз; первинне ендопротезування; індивідуальний інструмент