Стан серцево-судинної системи у пацієнтів молодого віку з пролапсом мітрального клапана - Кузнецова, М. А.; Kuznetsova, M. A. (ЗДМУ, 2014)
У зв’язку зі значним ростом ускладнень, що розвиваються в осіб молодого віку з пролапсом мітрального клапана, виявлення цієї патології є актуальною проблемою. З метою вивчення стану серцево-судинної системи обстежили 135 хворих із пролапсом мітрального клапана у віці 16–25 років. Під час обстеження провели збір анамнезу, вивчили інформацію з медичних карт амбулаторних хворих та витяги з історій хвороб пацієнтів, здійснили клінічний огляд, електрокардіографію (ЕКГ) та ехокардіографію (ЕхоКГ) із подальшим аналізом даних. Встановили, що істотні розбіжності отримали при аналізі аускультативної симптоматики у групах із ПМК 1 і 2 ст. ЕКГ – дослідження в пацієнтів молодого віку засвідчили, що функціональні порушення вірогідно частіше спостерігалися у групі з ПМК 2 ст. (56,4%), рідше – у групі з ПМК 1 ст. (50,0%) і тільки у 30,0% випадків – у групі контролю (р<0,01). В связи с ростом осложнений, развивающихся у лиц молодого возраста с пролапсом митрального клапана, выявление данной патологии является актуальным направлением. С целью изучения состояния сердечно-сосудистой системы обследовано 135 больных с пролапсом митрального клапана в возрасте 16–25 лет. Во время обследования был проведен сбор анамнеза, изучена информация из медицинских карт амбулаторных больных и выписки из историй болезней пациентов, клинический осмотр, проведены электрокардиография (ЭКГ) и эхокардиография (ЭхоКГ) с последующим анализом данных. Установлено, что существенные различия были получены при анализе аускультативной симптоматики в группах с ПМК 1 и 2 ст. ЭКГ – исследования у пациентов молодого возраста показало, что функциональные нарушения достоверно чаще наблюдались в группе с ПМК 2 ст. (56,4%), реже – в группе с ПМК 1 ст. (50,0%) и только в 30,0% случаев – в группе контроля (р<0,01). Aim. Due to the signifi cant increase of complications developing in young patients with mitral valve prolapse detection of this disease is important.In order to examine the state of the cardiovascular system in young patients 135 patients with mitral valve prolapse at the age of 16–25 years were examined. Methods and results. During the survey medical history was taken, the information from the medical records of outpatients and extracts from the medical histories of patients were studied, clinical examination, electrocardiography (ECG) and echocardiography (EchoCG) were conducted with subsequent analysis of the obtained data. Conclusion. It was established that signifi cant differences were obtained in the analysis of auscultative symptoms in groups with MVP of grade 1 and grade 2. ECG studies in young patients showed that functional impairment was signifi cantly more frequently observed in the group with grade 2 MVP (56.4%), less frequently – in the group with grade 1 MVP (50.0%) and only in 30.0% of cases in the control group (p <0.01).
Состояние сердечно-сосудистой системы у пациентов молодого возраста с пролапсом митрального клапана
The state of the cardiovascular system in young patients with mitral valve prolapse
Keywords: пролапс мітрального клапана; серцево-судинна система; ехокардіографія; пролапс митрального клапана; сердечно-сосудистая система; молодые; эхокардиография; Mitral Valve Prolapse; Cardiovascular System; Young Age; Echocardiography