Соціально-гігієнічне дослідження факторів ризику серцево-судинних захворювань серед лікарів різних фахових груп, з’ясування ставлення лікарів до проблем профілактики - Лашкул, З. В.; Курочка, В. Л.; Lashkul, Z. V.; Kurochka, V. L. (ЗДМУ, 2014)
Надвисокі показники захворюваності і смертності від хвороб системи кровообігу потребують розробки заходів для подолання цих негативних явищ. Мета дослідження полягала у з’ясуванні ставлення114 лікарів до проблем профілактики серцево-судинних захворювань. Вивчили результати анкетування, під час аналізу застосовували методи варіаційної статистики. Встановили, що більшість респондентів вважає спосіб життя і зусилля самої людини провідними чинниками здоров’я населення. Основними факторами ризику виникнення захворювань серцево-судинної системи респонденти вважали надлишкову вагу, підвищений артеріальний тиск, малорухливий спосіб життя, стреси. Більша частина респондентів не знають цільові показники артеріального тиску, холестерину, норми об’єму талії, індексу маси тіла. Це свідчить про актуальність проблеми профілактики серцево-судинних захворювань і потребує опрацювання цільових програм профілактики на засадах доказової медицини. Высокие показатели заболеваемости и смертности от болезней системы кровообращения требуют разработки мер по преодолению этих негативных явлений. Цель исследования – установление отношения 114 врачей к проблемам профилактики сердечно-сосудистых заболеваний. Изучены результаты анкетирования, при анализе применены методы вариационной статистики. Установлено, что большинство респондентов считают образ жизни и усилия самого человека ведущими факторами здоровья населения. К основным факторам риска возникновения заболеваний сердечно-сосудистой системы респонденты отнесли избыточный вес, повышенное артериальное давление, малоподвижный образ жизни, стрессы. Более половины респондентов не знают целевые показатели артериального давления, холестерина, нормы объема талии, индекса массы тела. Это свидетельствует об актуальности проблемы профилактики сердечно-сосудистых заболеваний и требует проработки целевых программ профилактики на принципах доказательной медицины. Relevance. Extremely high morbidity and mortality from cardiovascular diseases require the development of measures to combat these negative effects. The aim of the study was to establish the attitude of the 114 physicians to the problems of prevention of cardiovascular diseases. Variation statistics was used for analysis as the method. Methods and results. It was established that the majority of respondents believe that lifestyle and human efforts are the key factors for health. The main risk factors of cardiovascular diseases of respondents are: overweight, high blood pressure, sedentary lifestyle, stress. More than half of respondents did not know the target blood pressure, cholesterol, waist circumference standards, body mass index. Conclusion. This demonstrates the problem of prevention of cardiovascular disease and requires study targeted prevention programs based on evidence-based medicine.
Социально-гигиеническое исследование факторов риска сердечно-сосудистых заболеваний среди врачей различных профессиональных групп, установление отношения врачей к проблемам профилактики
Socio-hygienic study of risk factors of the cardiovascular disease in doctors of different professional groups, study of their attitude toward the problem of prevention
Keywords: серцево-судинні захворювання; фактори ризику; лікарі; сердечно-сосудистые заболевания; факторы риска; врачи; Cardiovascular disease; Risk factors; Physicians