Особливості добового моніторування артеріального тиску, сироваткового рівня уротензину II та ангіотензину II, васкулярного ремоделювання та екстракраніального кровотоку в пацієнтів з артеріальною гіпертензією - Візір, Вадим Анатолійович; Школовий, Василь Володимирович; Абрамов, Андрій Володимирович; Визир, В. А.; Школовый, В. В.; Абрамов, А. В.; Vizir, V. A.; Shkolovyi, V. V.; Abramov, A. V. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Артеріальна гіпертензія – основна причина захворюваності, інвалідизації та смертності серед дорослого населення більшості країн світу. З метою встановлення особливостей добового моніторування артеріального тиску, сироваткового рівня уротензину II та ангіотензину II, судинного ремоделювання й екстракраніального кровотоку в пацієнтів із гіпертонічною хворобою II стадії, асоційованою з каротидним атеросклерозом, у 102 хворих вивчили показники мозкового кровотоку за допомогою дуплексного сканування екстракраніальных артерій, виконали добове моніторування АТ, визначили концентрацію уротензину II та ангіотензину II у сироватці крові імуноферментним методом. Встановили, що середньодобові, середньоденні значення систолічного та діастолічного АТ, показники варіабельності й «навантаження тиском» вірогідно вищі в пацієнтів першої групи спостереження. За показниками мозкового кровотоку виявили статистично значущі відмінності по лінійній швидкості кровотоку, товщині інтимо-медіального сегмента, показникам RI та PI. У хворих із гіпертонічною хворобою II стадії, асоційованою з ураженнями екстракраніальних артерій, вірогідно вища сироваткова концентрація уротензину II. Це свідчить про більш високі показники добового моніторування артеріального тиску, тяжчі порушення мозкового кровотоку та нейрогуморальної активації за умов поєднаного перебігу артеріальної гіпертензії й атеросклеротичного ураження брахіоцефальних артерій. Артериальная гипертензия – основная причина заболеваемости, инвалидизации и смертности среди взрослого населения большинства стран мира. С целью установления особенностей суточного мониторирования артериального давления, сывороточного уровня уротензина II и ангиотензина II, сосудистого ремоделирования и экстракраниального кровотока у пациентов с гипертонической болезнью II стадии, ассоциированной с каротидным атеросклерозом, у 102 больных были изучены показатели мозгового кровотока с помощью дуплексного сканирования экстракраниальных артерий, проведено суточное мониторирование АД, определена концентрация уротензина II и ангиотензина II в сыворотке крови иммуноферментным методом. Установлено, что среднесуточные, среднедневные значения систолического и диастолического АД, показатели вариабельности и «нагрузки давлением» достоверно выше у пациентов первой группы наблюдения. По показателям мозгового кровотока выявлены статистически значимые различия по линейной скорости кровотока, толщине интимо-медиального сегмента, показателям RI и PI. У больных с гипертонической болезнью II стадии, ассоциированной с поражением экстракраниальных артерий, вероятно выше сывороточная концентрация уротензина II. Это свидетельствует о более высоких показателях суточного мониторирования артериального давления, тяжёлых нарушениях мозгового кровотока и нейрогуморальной активации в условиях сочетанного течения артериальной гипертензии и атеросклеротического поражения брахиоцефальных артерий. Hypertension is the main cause of morbidity, disability and mortality in the adult population in most countries of the world. Aim. Aiming to establish the features of 24-hour monitoring of blood pressure, serum urotensin II and angiotensin II concentrations, vascular remodeling and extracranial blood flow in patients with stage II hypertension associated with carotid atherosclerosis, cerebral blood flow indexes were studied in 102 patients using duplex scanning of extracranial arteries, 24-hour blood pressure monitoring. Serum urotensin II and angiotensin II levels were determined with immunoenzymatic method. Results. It was found that the average 24-hour, average daytime values of systolic and diastolic blood pressure, variability indicators and blood pressure load were significantly higher in the patients of the first group of observation. Among cerebral blood flow indexes, statistically significant differences were showed by linear blood flow velocity, intima-media thickness, RI and PI. The patients with stage II hypertension associated with extracranial arterial lesions had probably higher serum urotensin II concentrations. Conclusion. This indicates higher levels of 24-hour blood pressure monitoring indexes, severe disorders of cerebral blood flow and neurohormonal activation in case of simultaneous hypertension and atherosclerotic lesion of brachiocephalic arteries.
Особенности суточного мониторирования артериального давления, сывороточного уровня уротензина II и ангиотензина II, васкулярного ремоделирования и экстракраниального кровотока у пациентов с артериальной гипертензией
Features of 24-hour monitoring of blood pressure, serum urotensin II and angiotensin II levels, vascular remodeling and extracranial blood flow in patients with hypertension
Keywords: артеріальна гіпертензія; товщина інтимо-медіального сегмента; лінійна швидкість кровотоку; уротензин II; ангіотензин II; артериальная гипертензия; толщина интимо-медиального сегмента; линейная скорость кровотока; ангиотензин II; Hypertension; Carotid Intimal Medial Thickness; Blood Flow Velocity; Urotensin II; Angiotensin II