Стан мінеральної щільності кісткової тканини у новонароджених та їх матерів при ранній підлітковій вагітності - Цимбал, А. Ю.; Котлова, Юлія Валентинівна (Запорізька медична академія післядипломної освіти, 2020)
Вступ. В розвинених країнах щорічно вагітніють приблизно 21 мільйон дівчаток у віці 15-19 років, 12 мільйонів вагітностей завершується народженням дитини (World Health Organization, 2020). Важливість вивчення теми «підліткової вагітності» на сьогодення обумовлено різними ускладненнями та ризиками, в тому числі формуванням низької кістковою маси, зміненням мікроархітектоніки кісткової тканини з подальшим збільшенням крихкості кістки і схильності до переломів – формуванням остеопорозу як у дитини, так і у матері і під час вагітності, і в ранньому післяпологовому періоді. Сумарний ризик остеопоротичних переломів у жінок в 3 рази перевищує ризик остеопоротичних переломів у чоловіків та становить 39,7 %, проти 13,1 % (Поворознюк В.В, 2013).
Keywords: тези