Елементний склад ліофілізованого екстракту Plantago Аltissima L. - Хортецька, Тая Володимирівна; Єренко, Олена Костянтинівна; Смойловська, Галина Павлівна; Малюгіна, Олена Олександрівна (My University, 2021)
Перспективними об’єктами для сучасної фітотерапії є представники родини Plantaginaceae Juss., які традиційно використовують у медицині багатьох країн як кровоспинні, протизапальні, ранозагоювальні та відхаркувальні препарати [1, с. 327, 2, с. 556, 3, с. 939]. Вона включає 90 родів і приблизно 1 700 видів квіткових рослин. Всі відомі на наш час види подорожників об’єднують у два роди: Plantago L. та Psyllium Mill. Рід Подорожник (Plantago) включає одно- та багаторічні трави, рідше напівчагарники, та нараховує більше ніж 200 видів, поширених по всій земній кулі. Подорожники зростають в помірних і субтропічних поясах Північної Африки, Азії, Північної Америки, Західної Європи, Європейської частини СНД, Україні. На сьогоднішній день на території Європи розповсюджено близько 70 видів, у СНД зустрічається до 30 видів, з яких в Україні та Росії ідентифіковано понад 20 [4, с. 520]. Найбільш відомі з них: Рlantago major L. (подорожник великий), Р. media L. (п. середній), Р. altissima L. (п. найвищий), Р. lanceolata L. (п. ланцетолистий), Р. steposa Kaprian. (п. степовий), P. scabra Moench. (п. шорсткий), P. psyllium (п. блошиний). Рослини роду зазвичай зустрічаються уздовж доріг, на засмічених місцях, степах, на луках, у пустелях, пісках. Екстракти з рослинної сировини видів родів Plantago L. та Psyllium Mill. широко використовують у сучасній медицині у складі комплексних фітопрепаратів: Плантаглюцид (ТОВ «Фармацевтична компанія «Здоров’я», Україна), Подорожника сік (ВАТ «Лубнифарм», Україна), Агіолакс (MADAUS GmbH, Німеччина), Гербіон Сироп Подорожника (KRKA d.d., Novo mesto, Словенія), Евкабал сироп (Pharma Wernigerode GmbH, Німеччина), Дефенорм (ПАТ «Київський вітамінний завод», Україна), Сироп від кашлю Др. Тайсса (Dr.Theiss Naturwaren GmbH, Німеччина), Мукофальк апельсин (Dr. Falk Pharma GmbH, Німеччина), Ехінасаль (Herbapol AT, Польща), Тусавіт (Montavit GmbH, Австрія), Стоптусин фіто (Teva Czech Industries s.r.o., Чеська Республіка) та ін. [5, с. 617, 6, с. 133]. Лікарська рослинна сировина (ЛРС), фітопрепарати, мінеральні або мінерально-вітамінні комплекси природного походження містять різноманітні хімічні елементи, котрі відрізняються своєю фізіологічною та біологічною дією на організм людини та високою активністю в окислювально-відновних реакціях. Це вiдкриває широкi можливостi для подальшого дослiдження ЛРС та екстрактів з неї на вміст хімічних елементів різної природи. Тому представляло інтерес вивчити ліофілізований екстракт відомої лікарської рослини – подорожника найвищого.
Keywords: Р. altissima L.; ЛРС; мікроелементи; ліофілізований екстракт; атомно-емісійна спектроскопія