Анализ причин хронического панкреатита у оперированных больных - Клименко, Андрій Володимирович (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Хронічний панкреатит є мультифакторним захворюванням, його найчастішими етіологічними факторами називають алкоголь і жовчнокам’яну хворобу. Розглянуто роль гострого панкреатиту як етіологічного фактора у хворих з ускладненим перебігом хронічного панкреатиту, що зумовило хiрургiчне лiкування. Встановлено, що у 32 (69,6%) з 46 пацієнтів захворювання почалось з гострого панкреатиту, причому в групі хворих з панкреонекрозом ускладнені форми хронічного панкреатиту розвивались значно швидше. Гострий панкреатит є одним із основних етіологічних факторiв у хворих з тяжким прогресуючим перебігом хронічного панкреатиту і потребує більш пильної уваги в плані профілактики та диспансерного нагляду. Хронический панкреатит является мультифакторным заболеванием, чаще всего среди его этиологических факторов называют алкоголь и желчнокаменную болезнь. Рассмотрена роль острого панкреатита как этиологического фактора у больных с осложненным течением хронического панкреатита, что потребовало хирургического лечения. Установлено, что у 32 (69,6%) из 46 пациентов заболевание началось с острого панкреатита, причем в группе больных с панкреонекрозом осложненные формы хронического панкреатита развивались значительно быстрее. Острый панкреатит является одним из основных этиологических факторов у больных с тяжелым прогрессирующим течением хронического панкреатита и требует более пристального внимания в плане профилактики и диспансерного наблюдения. Chronic pancreatitis is a multifactorial disease. Traditionally etiology of CP is said to be alcohol and cholelythiasis. Acute pancreatitis is considered to be an etiologic factor in operated patients with complicated flow of CP. Results: in 32(69,6%) of the patients started from AP and complicated flow of CP developed faster in necrotizing pancreatitis group. AP is a main etiology factor of CP patients with severe progressive fl ow and must be better prevented and get closer follow up.
Keywords: етіологія; хронічний панкреатит; гострий панкреатит; этиология; хронический панкреатит; острый панкреатит; etiology; chronic pancreatitis; acute pancreatitis