Новий погляд на оцінку резервуарної функції жовчного міхура у хворих на безсимптомний холецистолітіаз, яким виконана лапароскопічна холецистолітотомія - Сиволап, Дмитро Віталійович (My University, 2022)
Використання методики лапароскопічної холецистолітотомії з дотриманням показань до її виконання має переваги над лапароскопічною холецистектомією [5]. Дана методика може бути використана у хворих на безсимтомний холецистолітіаз з будь-яким типом каменів та їх складом, розміром до 2 см і кількістю не більше 3, навіть за умов наявності супутньої патології печінки, нирок [6]. Рецидив утворення нових каменів, на превеликий жаль, залишається важливою проблемою, яка обмежує широке застосування методики лапароскопічної холецистолітотомії. За даними [3] лише у 3 % хворих на безсимптомний хоецистолітіаз після холецистолітотомії впродовж 4 років виникав рецидив каменеутворення, а тривала (понад 15 років) частота рецидивів холецистолітіазу складала близько 10 %.
Keywords: тези доповідей