Хроноструктура та циркадні ритми параметрів згортуючої системи і нейрогуморальних регуляторних систем, що визначають добовий профіль артеріального тиску - Остапенко, Андрій Олексійович; Клицунова, Ю. О.; Кульбачук, Олександр Сергійович; Ostapenko, A. O.; Klitsunova, Yu. O.; Kulbachuk, O. S. (My University, 2023)
Ця оглядова стаття присвячена дослідженню добових ритмів параметрів системи гемостазу і гуморальних вазоактивних факторів, що визначають добовий профіль артеріального тиску. Публікації вказують на наявність циркадних ритмів активності вегетативної нервової системи, системи ренін-ангіотензин-альдостерон у здорової людини. Максимальна активність плазмових катехоламінів спостерігається в денний час, мінімальна ‒ вночі. Активність реніну плазми і концентрація альдостерону поступово знижуються протягом дня, досягає мінімального значення о 4 годині дня з подальшим збільшенням протягом ночі з піком о 8 годині ранку. Добовий хід ангіотензин-конвертуючого ферменту характеризується монофазною кривою з максимальною активністю у вечірній час і мінімумом вночі. Були фізіологічні особливості хронобіологічних характеристик гемостазу у пацієнтів з ішемічною хворобою серця. Всі показники прогресуючої коагуляції і антикоагулянтної системи крові показали виражений експресивний зсув гіперкоагуляції у пацієнтів ввечері і вночі. Коливання рівнів інсуліну і глюкози протягом 24 годин також схильні до добового ритму, тобто максимальна концентрація спостерігається вдень, мінімальна ‒ вночі. Такі добові ритми характерні для пацієнтів без ускладненої артеріальної гіпертензії. Але порушення циркадних ритмів гуморальних факторів можуть ще більше порушувати циркадний профіль кров'яного тиску. Показано, що хронотерапія сприяє подальшому розвитку принципу індивідуального підходу до лікування пацієнтів. The article is devoted to circadian rhythms of parameters of the hemostatic systems and humoral vasoactive factors determining diurnal profile of blood pressure. Researches indicate the presence of circadian rhythms of activity of autonomic nervous system and renin-angiotensin-aldosterone system in healthy human. Plasma catecholamines maximal activity is observed during the daytime, minimal one at night. Plasma renin activity and aldosterone concentration gradually decreases during the day, reaching its minimum at 4 p. m., followed by increase overnight to a peak at 8 a. m. Angiotensin-converting enzyme diurnal pattern is characterized by monophasic curve with maximal activity in the evening and minimum at night. Physiological features of hemostasis chronobiological characteristics in patients with coronary heart disease are present. All indexes of progressing coagulation and anticoagulation blood system has shown pronounced expressive shift of hypercoagulations in patients in the evening and at night. Fluctuations of insulin and glucose levels during 24 hours are also subject to circadian rhythm, i.e. maximal concentration is observed during the daytime, minimal one at night. Such diurnal rhythms are characteristic for patients without complicated arterial hypertension. However, circadian rhythms disturbances of humoral factors may further violate the circadian profile of blood pressure. It is pointed out that chronotherapy promote further development of the principle of individual treating approach.
Chronostructure and circadian rhythms of the parameters of the coagulation system and neurohumoral regulatory systems determining diurnal profile of blood pressure
Keywords: хрономедицина; цирадианний біоритм; кров'яний тиск; ішемічна хвороба серця; процес гемокоагуляції; мелатонін; глюкоза; катехоламіни; chronomedicine; circadian biorhythms; вlood pressure; coronary heart disease; hemocoagulation process; melatonin; glucose; catecholamines