Анатомия матки белых крыс при парентеральном введении ксеногенной спинномозговой жидкости - Бессалова, Е. Ю. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
За допомогою біометричних методів встановлений ефект ліквору на структуру тіла матки і маткових рогів. Ін’єкції ліквору мають негативний вплив на розвиток матки білих щурів: при введенні ліквору в перінатальному періоді найбільш чутливим відділом є ріг матки, в пізнішому періоді – тіло матки. Ін’єкції ліквору підсилюють асиметрію маткових рогів, що пов’язано зі зміною гормональнозалежного тонусу різних шарів міометрія маткового рогу. При помощи биометрических методов установлен эффект ликвора на структуру тела матки и маточных рогов. Инъекции ликвора оказывают ингибирующее действие на развитие матки белых крыс: при введении ликвора в перинатальном периоде наиболее чувствительным отделом является рог матки, в более позднем периоде – тело матки. Инъекции ликвора усиливают структурную асимметрию маточных рогов, что связано с изменением гормональнозависимого тонуса различных слоев миометрия маточного рога. The article is devoted to studying of the biometric indexes of rats’ uterus after injection of xenogenic cerebrospinal fluid. Injections of cerebrospinal fluid caused inhibiting effect on white rats’ uterus structure:at introduction of cerebrospinal fluid during perinatal period the most sensible department is a horn of uterus, in later period it is a body of uterus. Cerebrospinal fluid injections increase the structural asymmetry of uterine horns, that is associated with the change of hormonal dependent tone of different layers of uterine horn myometrium.
Keywords: спинномозкова рідина; матка; анатомія; білі щури; спинномозговая жидкость; матка; анатомия; белые крысы; cerebrospinal fluid; uterus; anatomy; white rats