Електроенцефалографічні маркери латеральної дислокації серединних структур мозку у пацієнтів в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Кузнєцов, Антон Анатолійович; Козелкин, А. А.; Кузнецов, А. А.; Kozyolkin, O. A.; Kuznietsov, A. A. (My University, 2020)
Мета роботи - удосконалити діагностичні заходи у пацієнтів в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу шляхом визначення найбільш інформативних параметрів спектрального аналізу електроенцефалографічного патерну в оцінці порушень церебральної біоелектричної активності, обумовлених латеральною дислокацією серединних структур мозку. Матеріали і методи. Проведено клініко-параклінічне дослідження 156 пацієнтів (90 чоловіків та 66 жінок, середній вік 66,7±0,8 років) з гіпертензивним спонтанним супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом, що виник вперше. Діагноз підтверджувався методом комп’ютерної томографії. Латеральна дислокація оцінювалася як середнє від зсуву прозорої перетинки та зсуву епіфізу. Клініко-неврологічне дослідження включало оцінку за National Institute of Health Stroke Scale. Комп’ютерна електроенцефалографія проводилася в перші 48 годин від дебюту захворювання, при цьому визначали спектральну потужність, фронто-окципітальні градієнти, показники міжпівкульової асиметрії ритмів електроенцефалографічного патерну. Статистична обробка отриманих результатів містила оцінку міжгрупових відмінностей, логістичний регресійний аналіз, ROC-аналіз. Результати. Латеральна дислокація була відсутня у 57 (36,5%) пацієнтів, латеральна дислокація 1-5 мм була діагностована у 72 (46,2%) пацієнтів, >5 мм – у 27 (17,3%) пацієнтів. Встановлено, що електроенцефалографічними маркерами латеральної дислокації серединних структур мозку виступають значення відносної спектральної потужності ритмів альфа діапазону ≤20,5% в ураженій гемісфері (Se=79,8%, Sp=77,2%) та ≤17,7% - в інтактній гемісфері (Se=71,7%, Sp=75,4%), фронтоокципітальні градієнти ритмів альфа2-піддіапазону >–0,085 в ураженій гемісфері (Se=71,7%, Sp=63,2%) та >–0,266 - в інтактній гемісфері (Se=80,8%, Sp=54,4%), тоді як критеріями порушення церебральної біоелектричної активності головного мозку внаслідок латеральної дислокації серединних структур >5 мм виступають відносна спектральна потужінсть ритмів дельта-діапазону >48,4% в ураженій гемісфері (Se=88,9%, Sp=74,2%) та >46,8% - в інтактній гемісфері (Se=92,6%, Sp=72,4%), фронто-окципітальний градієнт ритмів альфа-діапазону >–0,001 в ураженій гемісфері (Se=81,5%, Sp=65,1%). Висновки. Показники відносної спектральної потужності та фронтоокципітальні градієнти ритмів альфа-діапазону в ураженій та інтактній гемісферах є найбільш інформативними показниками спектрального аналізу електроенцефалографічного патерну для детекції змін біоелектричної активності головного мозку, що обумовлені латеральною дислокацією серединних структур мозку в гострому періоді спонтанного супратенторіального внутрішньомозкового крововиливу. Цель работы - усовершенствовать диагностические мероприятия у пациентов в остром периоде спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния путем определения наиболее информативных параметров спектрального анализа электроэнцефалографического паттерна в оценке нарушений церебральной биоэлектрической активности, обусловленных латеральной дислокацией срединных структур мозга. Материалы и методы. Проведено клинико-параклиническое исследование 156 пациентов (90 мужчин и 66 женщин, средний возраст 66,7±0,8лет) с гипертензивным спонтанным супратенториальным внутримозговым кровоизлиянием, которое развилось впервые. Диагноз подтверждался методом компьютерной томографии. Латеральная дислокация оценивалась как среднее от смещения прозрачной перегородки и смещения эпифиза. Клинико-неврологическое исследование включало оценку по National Institute of Health Stroke Scale. Компьютерная электроэнцефалография проводилась в первые 48 часов от дебюта заболевания, при этом определяли спектральную мощность, фронто-окципитальные градиенты, показатели межполушарной асимметрии ритмов электроэнцефалографического паттерна. Статистическая обработка полученных результатов включала оценку межгрупповых различий, логистический регрессионный анализ, ROC-анализ. Результаты. Латеральная дислокация отсутствовала у 57 (36,5%) пациентов, латеральная дислокация 1-5 мм была диагностирована у 72 (46,2%) пациентов, >5 мм - у 27 (17,3%) пациентов. Установлено, что электроэнцефалографическими маркерами латеральной дислокации срединных структур мозга выступают значения относительной спектральной мощности ритмов альфа диапазона ≤20,5% в пораженной гемисфере (Se=79,8%, Sp=77,2%) и ≤17,7% - в интактной гемисфере (Se=71,7%, Sp=75,4%), фронтоокципитальные градиенты ритмов альфа 2-поддиапазона >–0,085 в пораженной гемисфере (Se=71,7%, Sp=63,2%) и >–0,266 - в интактной гемисфере (Se=80,8%, Sp=54,4%), тогда как критериями нарушения церебральной биоэлектрической активности головного мозга в результате латеральной дислокации срединных структур >5 мм выступают относительная спектральная мощность ритмов дельта-диапазона >48,4% в пораженной гемисфере (Se=88,9%, Sp=74,2%) и >46,8% - в интактной гемисфере (Se=92,6%, Sp=72,4%), фронто-окципитальний градиент ритмов альфа-диапазона >–0,001 в пораженной гемисфере (Se=81,5%, Sp=65,1%). Выводы. Показатели относительной спектральной мощности и фронто-окципитальные градиенты ритмов альфа-диапазона в пораженной и интактной гемисфер являются наиболее информативными показателями спектрального анализа электроэнцефалографического паттерна для детекции изменений биоэлектрической активности головного мозга, обусловленных латеральной дислокацией срединных структур мозга в остром периоде спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния. The aim of this study is to improve the diagnostic approaches in acute period of spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage by detecting the most informative parameters of spectral analysis of the electroencephalographic pattern in the evaluation of cerebral bioelectrical activity changes caused by the lateral shifts of brain midline structures. Materials and methods. We carried out clinical and paraclinical examination of 156 patients (90 men and 66 women, mean age 66,7±0,8 years) with firstly appeared hypertensive spontaneous supratentorial intracerebral hemorrhage. The diagnosis was based on the findings of computed tomography. Lateral shift was evaluated as an average from septum pellucidum and pineal gland displacements. Clinical neurological investigation included the evaluation according to the National Institute of Health Stroke Scale. Computed electroencephalography was carried out within the first 48 hours from the disease onset. Spectral rhythm power, fronto-occipital gradients, interhemispheric rhythm asymmetry parameters were analyzed. Statistical processing included evaluating differences between the groups studied, logistic regression analysis, ROC-analysis. Results. No lateral shift of brain midline structure was found in 57 (36.5%) patients; lateral shift ranged from 1-5mm was diagnosed in 72 (46.2%) patients; the lateral shift over 5 mm was found in 27 (17.3%) patients. We have found out the following values can be used as electroencephalographic criteria of lateral shift of brain midline structures: values of relative spectral power rhythm of alpha band ≤20,5% in affected hemisphere (Se=79,8%, Sp=77,2%) and ≤17,7% in intact hemisphere (Se=71,7%, 75,4%), fronto-occipital rhythm gradients of alpha2 band >–0,085 in affected hemisphere (Se=71,7%, Sp=63,2%) and >–0,266 in intact hemisphere (Se=80,8%, Sp=54,4%), while relative spectral rhythm power of delta band >48,4% in affected hemisphere (Se=88,9%, Sp=74,2%) and >46,8% in intact hemisphere (Se=92,6%, Sp=72,4%), fronto-occipital rhythm gradients of alpha band >–0,001 in affected hemisphere (Se=81,5%, Sp=65,1%). These values demonstrate disturbances in cerebral bioelectrical activity caused by lateral shift over 5 mm. Conclusions. The values of relative spectral rhythm power and frontooccipital rhythm gradients of alpha band in affected and intact hemispheres are the most informative parameters of spectral electroencephalographic pattern analysis for detection of bioelectrical brain activity deteriorations caused by the lateral shift of brain midline structure due to acute spontaneous supratentorial intracerebral haemorrhage.
Электроэнцефалографические маркеры латеральной дислокации срединных структур мозга у пациентов в остром периоде спонтанного супратенториального внутримозгового кровоизлияния
Electroencephalographic markers of lateral shifts of brain midline structures in patients with acute spontaneous supratentorial intracerebral haemorrhage
Keywords: внутрішньомозковий крововилив; латеральний зсув; електроенцефалографія; внутримозговое кровоизлияние; латеральное смещение; электроэнцефалография.; intracerebral hemorrhage; lateral dislocation; electroencephalography