Прогнозування раннього клініко-неврологічного погіршення у хворих на геморагічний півкульовий інсульт на підставі кількісної оцінки вираженості вторинної інтравентрикулярної геморагії - Кузнєцов, Антон Анатолійович; Kuznietsov, A. A. (Кузнєцов А. А. Прогнозування раннього клініко-неврологічного погіршення у хворих на геморагічний півкульовий інсульт на підставі кількісної оцінки вираженості вторинної інтравентрикулярної геморагії / А. А. Кузнєцов // Медицина сьогодні і завтра. - 2020. - № 3. - С. 73-82. - https://doi.org/10.35339/msz.2020.88.03.09., 2020)
Розроблено критерії прогнозування раннього клініко-неврологічного погіршення у хворих на геморагічний півкульовий інсульт (ГПІ) на підставі кількісної оцінки вираженості вторинної інтравентрикулярної геморагії. Проведено проспективне дослідження із залученням 339 хворих, середній вік - (64,8±0,6) роки, зі спонтанним (гіпертензивним) супратенторіальним внутрішньомозковим крововиливом, що виник уперше. Діагноз установлювали за даними комп’ютерно-томографічного дослідження головного мозку з кількісною оцінкою вираженості вторинної інтравентрикулярної геморагії за шкалами Graeb, Leroux та Intraventricular Hemorrhage (IVH). Комбінованою клінічною кінцевою точкою було раннє клініко-неврологічне погіршення (РКНП), за яке вважали настання хоча б однієї з таких подій (у період протягом 24 годин із моменту госпіталізації на тлі консервативної терапії): зниження сумарного бала за шкалою коми Full Outline of UnResponsiveness > 2; збільшення сумарного бала за National Institute of Health Stroke Scale > 4; летальний вихід. Статистична обробка отриманих даних полягала в оцінюванні міжгрупових відмінностей за критерієм Манна-Уїтні і ROC-аналізі. Комбінована клінічна кінцева точка була зареєстрована у 29,2 % випадків. The early neurological deterioration criteria in patients with hemorrhagic hemispheric stroke (HHS) were elaborated on the ground of quantitative evaluation of secondary interventricular hemorrhage (IVH) severity. The prospective study with 339 patient’s involvement with the participation of patients with an average age (64.8±0.6) years old with spontaneous (hypertensive) supratentorial intracerebral hemorrhage. The diagnosis was made by brain computed tomography with quantitative evaluation of secondary intraventricular hemorrhage severity by using Graeb, Leroux and Intraventricular Hemorrhage (IVH). Early neurological deterioration (END) was taken as a combined clinical end-point. END was detected as one of the following criteria onset: reduction of the summary score according to Full Outline of UnResponsiveness coma scale  2; increasing of the summary score on National Institute of Health Stroke Scale  4; lethal outcome. Statistic processing of the results was made with the use of Mann– Whitney criteria and ROC-analysis. Combined clinical end-point was registered in 29.2 % cases. It was detected that patients with END are characterized with higher values of summary score according to Graeb (7 [4–8] vs 0 [0–4], ð<0.0001), Leroux (9 [5–12] vs 0 [0–5], ð<0.0001) and IVH scales (17 [13– 20] vs 0 [0–12], ð<0.0001).
Early neurological deterioration prediction in patients with hemorrhagic hemispheric stroke on the ground of quantitative evaluation of secondary interventricular hemorrhage severity
Keywords: геморагічний інсульт; інтравентрикулярна геморагія; раннє клініко-неврологічне погіршення; прогноз; hemorrhagic stroke; intraventricular hemorrhage; early neurological deterioration; prognosis