Экспрессия маркеров прогрессирования опухоли в гепато- и холангиоцеллюлярном раке печени разной величины - Туманский, В. А.; Зубко, М. Д.; Туманський, Валерій Олексійович; Tumanskiy, V. A.; Zubko, M. D.; Зубко, Марія Дмитрівна (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью иммуногистохимической оценки экспрессии маркеров прогрессирования в гепатоцеллюлярном и холангиоцеллюлярном раке печени разной величины с учётом площади иммунопозитивных клеток проведено патогистологическое и иммуногистохимическое исследования трепанобиоптатов печени 94 больных, среди которых 55 пациентов страдали гепатоцеллюлярной карциномой (ГЦК) и 39 – холангиоцеллюлярной карциномой (ХЦК) разной величины, измеренной при ультразвуковом исследовании печени. Фотоцифровой морфометрией определена площадь иммунопозитивных клеток, экспрессировавших Ki-67, р53, каспазу-3, Е-кадгерин, β-катенин, MMP-9 и ТІМР-1, в 21-й ГЦК и в 17-ти ХЦК диаметром до 5 см, а также в 34 ГЦК и в 22 ХЦК диаметром более 5 см. Установлено, что в ГЦК диаметром более 5 см площадь клеток, экспрессировавших р53, Ki-67, β-катенин и ММР-9, статистически достоверно выше (в 2; 1,4; 1,8 и 1,6 раза соответственно), чем в ГЦК диаметром менее 5 см, а площадь Е-кадгерин-позитивных клеток в крупной опухоли в 1,8 раза меньше, чем в меньшей опухоли. В ХЦК диаметром более 5 см площадь клеток, экспрессировавших р53, Ki-67, β-катенин и ММР-9, статистически достоверно выше (в 1,8 раза, 1,4 раза, 1,7 и 1,3 раза соответственно), чем в ХЦК диа-метром менее 5 см, а площадь Е-кадгерин-позитивных клеток в крупной опухоли в 2 раза меньше, чем в малой опухоли. По данным сравнительного анализа, в ГЦК и ХЦК различного диаметра площади каспаза-3-позитивных и ТИМР-1-позитивных клеток статистически достоверно не отличаются. Таким образом, увеличение размеров ГЦК и ХЦК сопровождается гиперэкспрессией ядерного онкопротеина р53, повышением уровня пролиферации опухолевых клеток, утратой опухолевыми клетками межклеточных адгезивных связей и возрастанием экспрессии металлопротеиназы-9, что в совокупности способствует быстрому агрессивному и инвазивному росту этих опухолей в печени. З метою імуногістохімічного оцінювання експресії маркерів прогресування в гепатоцелюлярному та холангіоцелюлярному раку печінки різної величини з урахуванням площі імунопозитивних клітин виконали патогістологічне й імуногістохімічне дослідження трепанобіоптатів печінки 94 хворих, серед них 55 пацієнтів страждали на гепатоцелюлярну карциному (ГЦК) і 39 – на холангіоцелюлярну карциному різної величини, що визначена при ультразвуковому дослідженні печінки. Фотоцифровою морфометрією встановлена площа імунопозитивних клітин з експресією Ki-67, р53, каспази-3, Е-кадгерину, β-катеніну, MMP-9 і ТІМР-1, у 21-й ГЦК і в 17-ти ХЦК діаметром до 5 см, а також в 34-х ГЦК і у 22-х ХЦК діаметром більше ніж 5 см. Встановили, що у ГЦК діаметром більше ніж 5 см площа клітин з експресією р53, Ki-67, β-катеніну та ММР-9 статистично вірогідно вища (у 2; 1,4; 1,8 і 1,6 раза відповідно), ніж у ГЦК діаметром менше ніж 5 см, а площа Е-кадгерин-позитивних клітин у великій пухлині в 1,8 раза менша, ніж у малій. У ХЦК діаметром більше ніж 5 см площа клітин з експресією р53, Ki-67, β-катеніну і ММР-9, статистично достовірно вище (в 1,8 раза, 1,4 раза, 1,7 та 1,3 раза відповідно), ніж у ХЦК діаметром менше ніж 5 см, а площа Е-кадгерин-позитивних клітин у великій пухлині вдвічі менша, ніж у малій. За даними порівняльного аналізу, у ГЦК і ХЦК різного діаметра площі каспаза-3-позитивных і ТІМР-1-позитивних клітин статистично вірогідно не відрізняються. Отже, збільшення розмірів ГЦК і ХЦК супроводжується гіперекспресією ядерного онкопротеїну р53, підвищенням рівня проліферації пухлинних клітин, втратою пухлинними клітинами міжклітинних адгезивних зв’язків і зростанням експресії металопротеїнази-9, що в сукупності сприяє швидкому агресивному й інвазивному росту цих пухлин у печінці. Aim. Histopathological and immunohistochemical study of trephine biopsy of the liver in 94 patients, including 55 patients who suffered from hepatocellular carcinoma (HCC) and 39 - cholangiocellular carcinoma (CCC) with various sizes determined by ultrasound of the liver were carried out. Methods and results. The photo digital morphometry was used to estimate the area of immunopositive cells expressing Ki-67, p53, caspase-3, E-cadherin, β-catenin, MMP-9 and TІMR-1 in 21 HCC and 17 CCC up to 5 cm in diameter and in 34 HCC and 22 CCC more than 5 cm in diameter. It is found that in HCC more than 5 cm diameter area of cells expressing p53, Ki-67, β-catenin and MMP-9 was signiﬁ cantly higher (2, 1.4, 1.8 and 1.6 times, respectively) than in the HCC with diameter less than 5 cm, and the area of E-cadherin-positive cells in the large tumors was 1.8 times less than in small ones. In the CCC with diameter greater than 5 cm area of cells expressing p53, Ki-67, β-catenin and MMP-9 was signiﬁcantly higher (1.8, 1.4, 1.7 and 1.3 times, respectively) than in CCC with diameter less than 5 cm, and the area of the E-cadherin-positive cells in large tumor was two times less than in small tumors. According to the comparative analysis, in HCC and CCC of different diameters areas of caspase-3-positive and ТІМР-1-positive cells were not signiﬁcantly different. Conclusion. Thus, increasing size of HCC and CCC is accompanied by the overexpression of nuclear oncoprotein p53, increased levels of tumor cell proliferation, tumor cell loss of intercellular adhesion bonds and an increase in the expression of metalloproteinase-9, all of which contribute to the rapid aggressive and invasive growth of tumors in the liver.
Експресія маркерів прогресування пухлини в гепато- і холангіоцелюлярному раку печінки різної величини
The expression of tumor progression markers in hepatocellular and cholangiocellular liver carcinomas of different sizes
Keywords: опухоли печени; гепатоцеллюлярный рак; холангиоцеллюлярный рак; маркеры опухолей; пухлини печінки; гепатоцелюлярний рак; холангіоцелюлярний рак; маркери пухлин; Liver Neoplasms; Hepatocellular Cancer; Cholangiocarcinoma; Tumor Markers