Роль матриксних металопротеїназ та тканинних інгібіторів в кишковому канцерогенезі - Пирогова, Зоя Олександрівна (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Процес пухлинної інвазії та метастазування - багатоетапний феномен, в ході якого ракові клітини взаємодіють з клітинним мікрооточенням пухлини, екстрацелюлярним матриксом і базальними мембранами. Ключову роль в деградації позаклітинного матриксу відіграють протеолітичні ферменти - цістеінази, аспарагінова і серинові протеази, а також матриксні металлопротеінази (ММП). Сімейство ММП включає 26 ферментів, що представляють собою цинк-залежні ендопептідази. У відповідності до структурних та функціональних особливостей, ММП поділяються на желатинази, колагенази, стромелізіни і матрілізіни, сукупність яких забезпечує деградацію всіх компонентів екстрацелюлярного матриксу. Активність ММП регулюється низкою цитокінів, а також їх фізіологічними антагоністами - тканинними інгібіторами матриксних металопротеїназ (ТІМП). В даний час відомо 4 види ТІМП, які виявляються в тканинах людини. Збалансоване взаємодія між ММП та ТІМП забезпечує підтримання гомеостазу в позаклітинному просторі. Дисбаланс між експресією даних ферментів може грати ключову роль в забезпеченні можливості ракової інвазії і метастазування.
Keywords: тези доповідей