Визначення й аналіз експресії генів, що беруть участь у диференціюванні та функціонуванні бета-клітин, за умов розвитку експериментального діабету дексаметазонового типу (цукрового діабету 2 типу) - Іваненко, Тарас Васильович; Винокурова, А. В.; Ivanenko, T. V.; Vynokurova, A. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Мета роботи – визначення й аналіз панелі генів, що беруть участь у диференціюванні та функціонуванні бета-клітин, за умов розвитку експериментального цукрового діабету 2 типу. Матеріали і методи. Аналіз експресії генів, що беруть участь у диференціюванні та функціонуванні бета-клітин, здійснили за до- помогою методу полімеразної ланцюгової реакції зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу CFX-96 Touch™ (Bio-Rad, США) за допомогою набору RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes (QIAGEN, Німеччина). Результати. За результатами ПЛР-дослідження розрізняли активність досліджених генів, що беруть участь у диференціюванні та функціонуванні бета-клітин: Vapa – ген із високою експресією порівняно з контрольною групою тварин; Glp1r, Hnf1b, Hnf4a, Inppl 1, Ins 1, Mapk 8, Neurod 1, Stxbp 1, Stxbp 4, Vamp 2, Vamp 3 – гени з низькою експресією порівняно з контрольною групою тварин; Nfkb 1, Nsf, Rab4a, Stx 4, Stxbp 2 – гени, у яких не виявлено зміни в зразках щодо контрольної групи тварин; Pdx 1, Pparg, Ptpn 1, Sod 2 – гени, експресію яких не виявили. The aim of the work is to identify and analyze a panel of genes, involved in the differentiation and functioning of beta cells under the conditions of the development of experimental type 2 diabetes. Materials and methods. Analysis of the gene expression, involved in the differentiation and functioning of beta cells was performed using the real-time reverse transcription polymerase chain reaction method CFX-96 Touch™ (Bio-Rad, USA) using the RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes kit (QIAGEN, Germany). Results. According to the results of the PCR study, the activity of the studied genes, involved in the differentiation and functioning of beta cells can be divided as follows: Vapa – a gene with high expression, compared to the control group of animals, Glp1r, Hnf1b, Hnf4a, Inppl 1, Ins 1, Mapk 8, Neurod 1, Stxbp 1, Stxbp 4, Vamp 2, Vamp 3 – genes with low expression, compared to the control group of animals, Nfkb 1, Nsf, Rab4a, Stx 4, Stxbp 2 – genes, in which no changes were detected in the samples in relation to the control group of animals, Pdx 1, Pparg, Ptpn 1, Sod 2 – genes, whose expression was not detected.
Determination and analysis of the gene expression, involved in the differentiation and functioning of beta cells under the conditions of the development of experimental diabetes of the dexamethasone type (type 2 diabetes)
Keywords: підшлункова залоза; цукровий діабет; гени; інсулін; інсулінорезистентність; диференціювання; бета-клітини; лабораторна діагностика; pancreas; diabetes; genes; insulin; insulin resistance; differentiation; beta cells; laboratory diagnostics