Прогнозування наслідків при аневризматичних крововиливах у заднюю черепну яму - Гончарук, О. М.; Щеглов, Д. В. (Запорізький державний медичний університет, 2011)
Для артеріальних аневризм вертебро-базилярного басейну, що локалізуються в задній черепній ямі, характерними проявами є геморагічний синдром і переважно субарахноїдальні крововиливи. Повторні крововиливи характеризуються високою летальністю (51%). Ендоваскулярне виключення аневризм дозволяє досягти добрих і задовільних результатів у 75% хворих з артеріальними аневризмами вертебро-базилярного басейну. Для артериальных аневризм вертебро-базилярного бассейна, которые локализуются в задней черепной яме, характерным проявлением являются геморрагический синдром и преимущественно субарахноидальные кровоизлияния. Повторные кровоизлияния характеризуются высокой летальностью (51%). Эндоваскулярное выключение аневризм позволяет добиться хороших и удовлетворительных результатов у 75% больных с артериальными аневризмами вертебро-базилярного бассейна. For aneurysms of vertebrobasilar pool, which are localized in the posterior cranial fossa, typical manifestation is hemorrhagic syndrome, mainly subarachnoid hemorrhage. Repeated hemorrhages are characterized by high mortality (51%). Endovascular exclusion of aneurysms can achieve good and satisfactory results in 75% of patients with arterial aneurysms of vertebrobasilar pool.
Keywords: прогноз; артеріальні аневризми; крововилив; задняя черепна яма; вертебро-базилярний басейн; ендоваскулярні втручання; артериальные аневризмы; кровоизлияния; задняя черепная яма; вертебро-базилярный бассейн; эндоваскулярные вмешательства; prognosis; arterial aneurysms; hemorrhage; posterior cranial fossa; vertebrobasilar pool; endovascular intervention