Стан пуринового обміну у хворих на уратний нефролітіаз коморбідний з метаболічним синдромом - Білай, Сергій Іванович; Довбиш, Михайло Афанасійович; Міщенко, Олена Михайлівна; Довбиш, Ігор Михайлович (My University, 2020)
Сечокам’яна хвороба (СКХ) є поширеним захворюванням в урології [1, 2]. По даним багатьох вчених [1,2] кількість хворих на СКХ сягає 3,5-9,6% населення планети, а частота рецидивів утворення каменів сягає до 60% [3]. Серед пацієнтів урологічних стаціонарів до 40% осіб страждають СКХ [1]. В Україні розповсюдженість уролітіазу у 2017 році складала 566,4 хворих на 100000 населення, а серед осіб старшого віку 1111,7 на 100000 населення [1].У 17-25% випадків по хімічному складу камені сечових шляхів складаються [2] із сечової кислоти (СК), що пояснюється порушенням пуринового обміну у вигляді гіперурикемії та гіперурикурії [2].
Keywords: уратний нефролітіаз; метаболічний синдром; пуриновий обмін