Удосконалення прогнозування несприятливих кардіоваскулярних подій у хворих на множинну мієлому після протипухлинного лікування - Панасенко, Марія Олександрівна; Panasenko, M. O. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Множинна мієлома (ММ) є однією з найпоширеніших форм хронічних лімфопроліферативних захворювань. Підвищення в'язкості крові, проведення протипухлинного лікування при наявності вже існуючих факторів ризику для серцево-судинної системи призводить до зростання вірогідності виникнення кардіоваскулярних подій, що впливають на погіршення прогнозу та якість життя пацієнтів. Дисертаційна робота покликана підвищити ефективність прогнозування несприятливих кардіоваскулярних подій у хворих на множинну мієлому після протипухлинного лікування на підставі з’ясування особливостей структурно- функціонального стану серця, вегетативної регуляції серцевого ритму, якості життя та діагностичної значущості біологічних маркерів. Участь у дослідженні взяло 125 учасників, з них 107 були хворими на множинну мієлому та група контролю з 18 практично здорових осіб, які пройшли стаціонарне обстеження та лікування з досягненням ремісії захворювання в гематологічному відділенні або звертались за амбулаторною допомогою в поліклініку КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня» ЗОР. Всі обстежені особи, які включені у дослідження, були розподілені на групи залежно від таких факторів, як вік та стать. У групі хворих із множинною мієломою переважали представниці жіночої статі (71,2%), а також особи похилого віку (83,2%). Multiple myeloma (MM) is one of the most common forms of chronic lymphoproliferative diseases. The dissertation is devoted to increasing the effectiveness of predicting adverse cardiovascular events in patients with multiple myeloma after anticancer treatment based on elucidating the features of the structural and functional state of the heart, autonomic regulation of heart rhythm, quality of life, and the diagnostic significance of biological markers. 125 participants took part in the study, 107 were patients with multiple myeloma and 18 were healthy, who underwent inpatient examination and treatment in the hematology department or sought outpatient care at the "Zaporizhia Regional Clinical Hospital" polyclinic of the Zaporizhia Regional Council. All examined individuals included in the study were divided into groups depending on such factors as age and gender. The group of patients with multiple myeloma was dominated by women (71.2%), as well as elderly people (83.2%).
Improvement of prognosis of unfavorable cardiovascular events in patients with multiple myeloma after antineoplastic treatment
Keywords: множинна мієлома; кардіоваскулярні події; Covid-19; кардіоваскулярний ризик; біологічні маркери sST2; P-селектин; лімфопроліферативні захворювання; серцева недостатність; інфаркт міокарда; ниркова недостатність; фактори ризику; прогноз; гематологічні новоутворення; гематологічні пухлини; multiple myeloma; cardiovascular events; cardiovascular risk; sST2 biological markers; P-selectin; lymphoproliferative diseases; heart failure; myocardial infarction; renal failure; risk factors; prognosis; hematologic malignancies; hematologic tumors