Вікові морфофункціональні особливості яєчників, матки і маткових труб в нормі та під впливом естрогенів в експерименті - Сіліна, Т. М.; Силина, Т. Н.; Silina, T. N. (My University, 2005)
Вивчено морфофункціональні закономірності структурної морфології та функції внутрішніх статевих органів жінки в юнацькому та зрілому віці. Розроблено морфофункціональні критерії їх вікових особливостей у нормі за умов гормональних порушень у жіночому організмі під впливом естрогенів у разі гіперестрогенізації та після однобічної оваріоектомії. З використанням мікроскопічних, гістологічних, гістохімічних й імуногістохімічних методів здійснено дослідження таких жінок в різні періоди юнацького та зрілого віку та виявлено виражені структурні трансформації в яєчниках, матці та маткових трубах. На підставі даних сучасних комплексних імуногістохімічних досліджень морфологічно обгрунтовано можливість прогнозування розвитку патологічних процесів у яєчниках і маткових трубах, а також виявлено особливості прояву у них структурних змін. Установлено, що наявна направлена кореляція змін структурної організації у яєчниках, маткових трубах і матці залежить від віку та гормонального статусу жінки. Розроблено теоретичні засади вікової морфології жіночих статевих органів у період репродукції.
Возрастные морфофункциональные особенности яичников, матки и маточных труб в норме и под воздействием эстрогенов в эксперименте
Age morpho-function peculiarities of ovarian, uterus and uterine tubes are in norm and by the influens of estrogens in the experiment
Keywords: яєчники; маткові труби; морфологія; віковий аспект; естрогени; експеримент; яичники; матка; маточные трубы; морфология; возрастной аспект; эстрогены; эксперимент; ovaries; uterus; uterine tubes; morphology; age aspect; estrogens; experiment