Особливості появи виражених діастем верхньої щелепи у дітей народжених від матерів перенісших токсикоз першого триместру вагітності - Сидоренко, Анна Юліївна (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Охорона здоров'я жінки та дитини є одним з важливіших напрямів в діяльності нашої держави. Соціально-економічні проблеми в усіх сферах життя, недоліки медичного обслуговування, низька культура репродуктивної поведінки - всі ці фактори згубно відбилися на здоров'ї майбутніх матерів, призвели до росту кількості ускладнень вагітності та пологів, погіршення стану здоров'я новонароджених. Встановлено, що внутрішньоутробний період вагітності є одним з найважливіших факторів в розвитку людського організму, в тому числі формування функціонально повноцінної зубощелепної системи. Значну роль в розвитку зубощелепних аномалій відіграють ускладнення перебігу вагітності, а саме токсикоз першої половини вагітності. Вплив цього антенатального чинника до теперішнього часу залишається недостатньо вивченим.
Keywords: тези доповідей